Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) korumasındaki Azez'de Türk bayrağını yakmaya çalışanların görüntüleri gündem olmuş ve tepki toplamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bayrağı yakma girişiminde bulunanların yakalandığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Soylu şu ifadeleri kullandı:

"Geçtiğimiz gün, Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi Azez’de, tahrik ve provokasyon amacıyla şanlı bayrağımızı yakma girişiminde bulunan A.E.H. ve ona yardım eden M.H.; Emniyet İstihbarat, Kilis Emniyet Müdürlüğümüz ve Azez Askeri Şurta'nın ortak operasyonu ile yakalandı.

Diğer şüphelilerle ilgili tespit ve yakalanma çalışmaları devam ediyor."

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'de sahada terörle mücadelesini sürdürdüğünü ancak Suriye'de diplomasi ve siyaset yoluyla çözüm için Astana Formatının devrede olduğunu belirterek, "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz" diye konuşmuştu.

Bu konuşmanın ardından Suriyeli muhaliflerin, Esad yönetimi ile anlaşma gibi bir düşünceleri olmadığını göstermek amacıyla Türk askerinin ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) koruması altında olan Azez Emniyet Müdürlüğünü bastığı, TSK'ya ait zırhlıların taşlandığı görüntüler sosyal medyaya yansımıştı. Suriye’de görevli olan TSK personeli alarm durumuna geçmişti.

Görüntülerde Türk bayrağının yakıldığı görülürken, Türkiye tarafından Azez'e yapılan Osmanlı Millet Parkı'nın da tahrip edildiği aktarılmıştı.

Bu olayların ardından Cuma namazı sonrası Azez’deki Yunus Emre Enstitüsü önünde toplanan Suriyeli muhalifler, ellerindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı ile "Katille barışa hayır" sloganları atıp alkış tutarak, Çavuşoğlu’nun sözlerine tepkilerini göstermeye devam etmişti.