İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamanın ardından çok sayıda ülke Türkiye’ye yönelik taziye mesajı paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından saldırıyı kınadığını belirten aralarında İtalya, Almanya, İngiltere ve ABD’nin de olduğu 97 ülkeye ve uluslararası kuruluşlara teşekkür mesajı yayınladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ABD’nin taziyesini reddettiklerine yönelik sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teşekkürü dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan teşekkür mesajında, “İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen terör saldırısına tepki gösteren, acımızı paylaşan, başsağlığı dileğinde bulunan tüm ülkeler ile uluslararası organizasyonlara şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

SOYLU NE DEMİŞTİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'nde saldırının gerçekleştiği yerde yaptığı açıklamada, "Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ?

MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin Meclis grup toplantısında İstiklal Caddesi’ndeki patlama üzerinden ABD’yi hedef almıştı. “ABD’nin bölücü teröre bakışıyla zillet ittifakının bakışı arasında bir fark göreniniz var mıdır? ABD’nin sahte ve samimiyetsiz taziye mesajlarıyla zillet ittifakının bu neviden mesajı arasında en küçük bir çelişki göreniniz olmuş mudur?” ifadelerini kaydeden Bahçeli, “Suriye veya Irak’taki terörist kamplarda eğitilip terör eylemi amacıyla canlı ceset gibi Türkiye’ye sızan ya da sızdırılan canilere hedef listesi veren, stratejik ve kalabalık mahallere gönderen hiçbir ülke dost değildir, dürüst değildir, esasen müttefik de değildir” demişti.

Öte yandan Bahçeli’nin grup toplantısında ABD'yi suçladığı saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Joe Biden arasında G20 Liderler Zirvesi’nde ikili görüşme gerçekleştirdi.