Ruanda'da 1994'te dünyanın seyrettiği soykırımda yaklaşık 800 bin kişi katledilmişti.

ARUSHA - Ruanda İçin Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTR) eski kadın bakanını soykırım ve Tutsi kabilesi kadınlarına tecavüzden ömür boyu hapse mahkum etti.

BM tarafından desteklenen Tanzaniya’nın Arusha kentindeki mahkeme soykırım suçundan ilk kez bir kadını cezalandırmış oldu. 65 yaşındaki eski kadın bakanı Pauline Nyiramasuhuko, 10 yıl süren yargılamadan sonra oğlu ve 4 eski yetkiliyle birlikte suçlu bulundu.

Nyiramasuhuko, memleketi Ruanda’nın güneyindeki Butare bölgesindeki katliamların talimatını vermek ve uygulanmasında destek vermekle suçlanıyordu. ICTR savcısı, Tutsi kabilesi mensuplarının en hızlı şekilde yok edilmelerinin hedeflendiği hükümet tarafından ülke çapında milis gücünün oluşturulması kararında yer alan Nyiramasuhuko’nun oğlu Arsene Shalom Ntahobali ile Tutsili kadınların kaçırılarak tecavüz edilmelerini organize etmekle de suçluyordu.

Butare bölgesi soykırım öncesinde ülkenin iki büyük topluluğu Tusti ve Hutu’ların iç içe yaşadığı bir bölgeydi. Tutsilere karşı 1994 yılında yapılan soykırım öncesinde, Hutu hükümetinin bu yönlü kararına karşı çıkan bölge sorumlusu kaybettirildi. Ardından başkent Kigali’den milislerin bölgeye aktarılması ile katliamlar başladı. Katliam sırasında kadınlar tecavüz edildikten sonra gruplar halinde kamyonlara bindirilip kırsal kesimde katlediliyordu.

Mahkeme, Nyiramasuhuko ve oğlu Ntahobali’yi, soykırım, insanlığa karşı suç ve kadınlara tecavüzden suçlu bularak ömür boyu hapse mahkum etti. Tüm suçlamaları reddeden Nyiramasuhuko, adam öldürme ve kamuyu tahrik etmekten ise suçsuz bulundu.

Eski kadın bakan Nyiramasuhuko ve oğluyla birlikte aynı suçlardan yargılanan 4 diğer eski yerel yetkili ise 25 yıl ile ömür boyu arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Ruanda'da 6 Nisan 1994'te Başkan Habyarimana, ertesi gün ılımlı Hutu Başbakan Agathe Uwilingiwimana öldürülmüştü. Bunu izleyen 100 gün içinde, çoğu Hutu milislerden oluşan birlikler, Tutsilere ve ılımlı Hutulara saldırmış, yaklaşık 800 bin kişiyi katletmişti. Tutsi ağırlıklı Ruanda Yurtsever Cephesi'nin harekete geçmesiyle de yaklaşık 2 milyon sivil Hutu, yerinden edilmişti. Uluslararası mahkeme Ruanda'daki insanlığa karşı suçlar için ilk davasını Aralık 1996'da açmıştı.

ANF