Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi 18-21 Mart 2021 tarihinde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlı 11 kentte Siyasal gündeme ilişkin bir saha araştırması/anket çalışması gerçekleştirdi.

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Van, Kars, Siirt, Şırnak, Hakkari, Muş, Bingöl kentlerini kapsayan  %3 hata payı, %95 güven aralığını gözeten çalışma; tesadüfi dağılım tekniğiyle, 1020 hanede yüz yüze gerçekleştirildi.

“SEÇMENİN TOPLAMDA %73,9’U GERGERLİOĞLU’NUN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİNİ YASAL BİR SÜRECİN SONUCU OLARAK DEĞERLENDİRMİYOR”

HDP’nin kapatılma davasına ve Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin yurttaşların algı, tepki ve eğilimlerini ölçmeyi hedefleyen çalışmaya göre;

Araştırma grubunun %33,5’i HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesini “Siyasi İradeye Darbe” olarak değerlendirirken, %28,3’ü “AKP-MHP İttifakının Siyasi Tutumu Sonucu Gerçekleşen Bir Uygulama”, %22,6’sı “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” ve %15,1’i ise “Yasal Süreç Tamamlanmadan Gerçekleşen Bir Uygulama” olarak değerlendirdi.

Araştırmaya göre, seçmenin toplamda %73,9’u Gergerlioğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesini yasal bir sürecin sonucu olarak değerlendirmiyor.

Yine Gergerlioğlu’un Milletvekilliğini düşürülmesini AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %54’ü “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” olarak görürken; CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %36,4’ü “Siyasi İradeye Darbe” olarak,

HDP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %43,1’i “Siyasi İradeye Darbe” olarak, 

MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %63’ü “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” olarak,

HÜDA-PAR’a oy verdiğini belirten katılımcıların %65’i “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” olarak,

İYİ PARTİ’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %40,5’i “Siyasi İradeye Darbe” olarak,

SAADET PARTİSİ’ne oy verdiğini belirten katılımcıların %50’si “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu”  olarak değerlendiriyor.

HDP’YE AÇILAN KAPATMA DAVASI: SEÇMENİN OLDUKÇA BÜYÜK BİR KESİMİ  YASAL DEĞİL SİYASİ SAİKLERLE HAREKET EDİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Yargıtay Başsavcısının Anayasa Mahkemesine HDP'nin Kapatılması İstemiyle açtığı davayı araştırma grubunun toplamda %71,8’i Olumsuz bulurken (%49,6’sı “Çok Olumsuz Buluyorum”, %22,2’si “Olumsuz Buluyorum”), toplamda %12,3’ü olumlu , (%6,6’sı “Olumlu Buluyorum”, %5,7’si “Çok Olumlu Buluyorum”) bulduğunu bildiriyor.

Seçmenin oldukça büyük bir kesimi HDP’nin kapatılma davasının açılmasında yasal değil siyasi saiklerle hareket edildiğini, sonuçlarının da siyasi olacağını düşünüyor.

Bunlar içinde;

AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %30’u, CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %67,3’ü, HDP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %94,6’sı, MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %18,5’i, HÜDA-PAR’a oy verdiğini belirten katılımcıların %25’i, İYİ PARTİ’ye oy verdiğini belirten katılımcıların %59,4’ü, SAADET PARTİSİ’ne oy verdiğini belirten katılımcıların %50’si kapatılma davasını Olumsuz Bulduğunu belirtirken; ilk defa oy kullanacak olan genç seçmenin ağırlığını oluşturduğu “Oy Kullanmadım” diyen katılımcıların %62,1’i de kapatılma davasını olumsuz bulduğunu bildirdi.

HDP'nin Kapatılmasının Olası 1. Öncelikli sonucu olarak araştırma grubunun %36,8’i “Türkiye Demokrasisi Yara Alır”, %13,1’i “Kürt Sorununun Demokratik ve Barışçıl Yollarla Çözülme Olanağı Darbe Alır”, %12,8’i “Türkiye’de Gerilim Ortamını Arttırır”, %11,5’i “Kürtlerde Duygusal Kırılma Derinleşir”, %9,1’i “Kürtlerin Siyasal Temsil Alanı Zayıflar” dedi.

“HDP'nin Kapatılmasının 2. Önemli olası sonucu olarak katılımcıların %25,9’u “Kürtlerde Duygusal Kırılma Derinleşir”, %16,8’i “Kürtlerin Siyasal Temsil Alanı Zayıflar”, %16’sı “Kürt Sorununun Demokratik ve Barışçıl Yollarla Çözülme Olanağı Darbe Alır” fikirlerini bildirdi.

“Sizce Kapatılma Girişimi Karşısında HDP Ne Yapmalı?” sorusuna  katılımcıların %39,8’i “Davanın Sonuçlanmasını Beklemeli ve Ona Göre Tavır Belirlemeli”, %15’i “Davanın Sonuçlanmasını Beklemeden Kendini Feshetmeli ve Farklı İsimle Devam Etmeli”, %10,4’ü “Uluslararası Alanda Kamuoyu Oluşturmalı” dedi.

 “HDP Kapatılır İse Sizce HDP Seçmeni Nasıl Bir Tavır Geliştirir?” sorusuna katılımcıların %40,6’sı “Partisinin Alacağı Kararı Bekler”, %13,8’i “Kitlesel Eylemlerle Kararı Protesto Eder”, %11,5’i “HDP’nin Ardılı Olacak Yeni Partiye Katılır” biçiminde yanıtlar verdi.

“Mevcut Muhalif Yapıların HDP'nin Kapatılma Davası Karşısında Tavrı Ne Olmalı?” sorusuna araştırma grubunun %44,2’si “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”, %21,9’u “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”, %13,5’i “Ülke Demokrasisi Adına Bu Kararı Protesto Eden Bir Dizi Etkinlik Yapmalı” dedi.

İlgili soruya verilen yanıtların seçmen dağılımı içindeki yerine bakıldığında;

*AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; %44’ü “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”

*CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; %38,2’si “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”, %31,8’i “Yargının vereceği Karara Saygı Duymalı”

*HDP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; %60,4’ü “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”

*MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; %50’si “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”

*HÜDA-PAR’a oy verdiğini belirten katılımcıların; %55’i “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”

*İYİ PARTİ’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; %37,8’i “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”, %32,4’ü “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”

*SAADET PARTİSİ’ne oy verdiğini belirten katılımcıların; %50’si “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı” dedikleri görüldü.