AKP ve MHP’nin ortak hazırladığı, sosyal medyaya kısıtlamaları öngören düzenlemelerini içeren 9 maddelik “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Değişiklik Yapılamasına Dair Kanun Teklifi” bugün Adalet Komisyonu’nda görüşülecek.

Teklifin gerekçesi, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarıyla muhataplık ilişkisinin kurulması amacı olduğu belirtildi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, teklifi Meclis’e sunduklarında “Sosyal medyadaki hakarete, küfre, tacizlere son vermeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Muhalefet, düzenlemeye iktidarın aksine “Anayasaya aykırılık”, “İfade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlama” ve “Sansürü genişletme” gerekçesiyle itiraz etti.

HABER ALMA HAKKI ENGELLENİYOR

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’in haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adalet Komisyonu Üyesi ve Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sosyal medya alanının insanların eleştirilerini rahatça dile getirdiği ve nefes alabildikleri bir alan olduğunu söyledi.

Düzenlemenin halkın haber alma hakkını ihlal ettiği ve özgürlükleri kısıtladığı görüşünde olan Antmen, “Siyasi iktidar havuz medyası ile görsel ve yazılı basını ele geçirip, insanların haber almasını engelliyor. Halkı manipüle ediyor. Sosyal medyaya kısıtlamalar getirerek, insanların kendilerini açıklamalarını engelleyecek. Buradaki amaçları ise halk desteğinin artık arkalarında olmadığını biliyorlar, eleştirilmek istenmiyorlar, halkın gerçeği bilmesini istemiyorlar ve totaliter rejimlerini sağlamlaştırmak istiyorlar” dedi.

ANAYASA’YA AYKIRI

Düzenlemenin tamamına karşı olduklarını belirten Antmen, özgürlüklerin kısıtlanmaması için mücadele edeceklerini dile getirdi.

Komisyon görüşmelerinin seyrine odaklanacaklarını dile getiren Antmen, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürüp götürmeyecekleri konusunda, “Haber alma özgürlüğüne aykırı, halkın zararına olan ve Anayasa’ya aykırı bir düzenlemeyi muhtemelen CHP, AYM’ye götürecektir” diye konuştu.

‘MUHALEFETİN SESİ KISILMAK İSTENİYOR’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adalet Komisyonu Üyesi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise Olağanüstü Hal (OHAL) ilanıyla birlikte muhalefetin susturulmaya çalışıldığını savunarak, muhalefetin sesini duyurabileceği mecralardan birinin sosyal medya olduğunu söyledi.

İktidarın bu nedenle sosyal medyayı kontrol altına almak ve muhalefetin sesini kısmak istediğini dile getiren Tiryaki, “Zaten uzunca bir süredir sosyal medya üzerinde baskılar vardı. İnsanlar tweet attığı için cezalandırılıyor. Sosyal medya ağlarının Türkiye’de bir temsilci bulundurmak zorunluluğu getiriyor. Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya ağları temsilci bulundurmak zorunda, eğer bulundurmazlarsa yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Sosyal medya platformlarının Türkiye’de çalışmasını, yurttaşların ulaşmasını engelleyecek. Dünyadan olup bitenlerden insanların haberi olmayacak” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

Tiryaki, düzenlemenin sansürü genişleteceğini ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacağını ifade ederek, “Türkiye’de temsilci bulundurmak gibi düzenlemeler sosyal medya platformlarının susturulması, milyonlarca insanın ulaşmasını engellemek, düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesi demektir. Sonuna kadar hem komisyonda hem genel kurul aşamasında bu düzenlemeye karşı çıkıp mücadele edeceğiz” dedi.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

* Düzenleme ile mevcut kanundaki tanımlara “sosyal ağ sağlayıcısı” adlı yeni bir tanım eklenmesini öngörüyor. Sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikler oluşturulması, görüntülenmesi veya paylaşılmasına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak teklifte tanımlandı. Sahte hesaplarla ilgili sorumluluk sosyal ağ sağlayıcısının sorumluluğunda olacak.

* Yine teklifte, hakkında idari para cezasına hükmedilen muhatabın yurt dışında bulunması durumunda, tebligat kanununda bulunmayan yeni bir tebliğ usulünü düzenlemekte. Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında öngörülen cezalarda teklifte düzenlendi. Buna göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcılara idari para cezası, “On bin Türk lirası ile yüz bin Türk lirası” olan cezalar, 100 kat arttırılarak “Bir milyon Türk lirası ile on milyon Türk Lirası”na çıkarıldı.

* Mevcut kanun; intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçları ile “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar”, “Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda” yer alan suçlar bakımından sadece erişimin engellenmesi yaptırımı öngörürken teklifle erişimin engellenmesine “içeriğin çıkarılması” da eklendi.

* Mevcut kanunda kişilik hakları ihlal edilenlerin “erişim engeli” istemesi, “içerik çıkarma ve/veya erişim engellenmesi” şeklinde değiştirildi. Ayrıca içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarına ek olarak, “kişilik haklarını ihlal edici içerikler ile kişinin adının ilişkilendirilmemesi” kararı verilebileceği öngörülüyor. Böylece bahse konu içeriğin erişiminin engellenmesine ek olarak kişiyi ve içeriği ilişkilendiren tüm veriler de arama motorlarından kaldırılacak.

* Teklif sosyal ağ sağlayıcıları tarafından Türkiye’de yetkili en az 1 kişi belirlenmesini öngörüyor. Kişilik hakkının ihlalinde temsilciye başvurulacak ve sayfanın kaldırılması istenecek. Yetkili kişi bildirilmemesi durumunda; kademeli olarak 10 milyon ila 30 milyon lira idari para cezası, bu platformlara reklam verilmesinin yasaklanması, internet bant trafiğinin yüzde 50’den başlanarak yüzde 90 oranına kadar daraltılması (fiilen işlemez hale getirilmesi) yaptırımları düzenlendi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı