Türkiye’de Yahudi İspanyolcasının gençler arasındaki son durumunu konu alan “Las Ultimas Palavras” / “Son Sözcükler” belgeselinin Paris’teki prömiyerinin ardından Türkiye’deki ilk gösterimi, 13 Ağustos Perşembe günü Büyükada’da gerçekleşecek. Gösterim Lale Sineması'nda ücretsiz gerçekleşecek.

Senaryosunu Rita Ender’in yazdığı, kamera çekimlerini Yorgos Demir’in gerçekleştirdiği “Las Ultimas Palavras” / “Son Sözcükler” belgeselinin 10 Temmuz’da Paris’te “Troisième Université d'été Judéo-Espagnole” etkinliğindeki prömiyerinin ardından Türkiye gösterimi 13 Ağustos’ta gerçekleşecek.

Sivil Düşün AB Programı’nın desteği ile hazırlanan belgesel, Adalar Belediyesi’nin katkılarıyla Büyükada’da Lale Sineması’nda ücretsiz olarak gösterilecek. “Las Ultimas Palavras”ın Türkiye’deki ilk gösteriminde Yahudi İspanyolcasında bilinen son sözler yine Ada’da, gençlerden duyulacak.

GENÇLERİN GÖZÜNDEN, ÖĞRENİLEMEYEN ANADİL TARTIŞILIYOR

25-35 yaşları arasındaki 19 Türkiyeli Yahudi gencine Yahudi İspanyolcası dilinde hangi sözcükleri bildiklerini sorarak başlayan belgeselde; şarkıları ve yemekleri ile hala var olan bir dilin nasıl öldüğü tartışılıyor.

Öğrenilemeyen ana dil, dilin hayatlardaki ve hatıralardaki yeri ile Yahudi kimliği ve aidiyetler gençlerin gözünden belgeselde yer alıyor.