Artık, en geç üç ayda bir (aslında haftada bir bile yapacak kadar çok olan) çevre tahribatlarına ilişkin genel bir döküm vermek istiyorum. Muhtemelen gözümden kaçan, üzerinde henüz daha az konuşulan ve tepkisi kamuoyuna ulaşmamış olanları seçmek önceliğimle birlikte, ülkemiz doğasını yok etmeye çalışanları, buraya not almak istiyorum…

Söylememe hiç gerek yok ama böyle yakılıp, yıkılan yerlerimizde, sadece verimli topraklarımız ve yeşil örtümüz tahrip olmuyor; mikro organizmalardan kuşlara, güzelim sincaplardan her türlü hayvana kadar ve tabii sularımızdaki canlılar ile insan yerleşimlerinin tamamında tahribat oluşuyor… Hem konuyu göz önüne taşımış olalım; hem de teşhir etmiş ve kayıt düşmüş olalım istiyorum…

Henüz planlama aşamasında; ilk dozerin girdiği andan itibaren, duyduğunuz ve duyamadığınız, örgütlü ve/veya kendiliğinden yerelden başlayan karşı mücadeleleri de bu döküm içinde analım ve duyuralım istiyorum. İdari uygulamadaki yanlış karar ısrarlarından da söz edelim, mahkeme süreçlerinden de….

Anımsayanlarınız vardır, eskiden; özellikle yıl biterken, gazete ve dergiler, sayfalarını yıl boyunca yaşanan olay ve gelişmelere açardı. Kronolojik olarak, başlar ve fotoğraflarla da bezeli, her servis kendi haberlerini bir veya birkaç gün boyunca verirdi. Biz de yukarıda yapacağımızı belirttiğimiz dökümü, Aralık ayı biterken vermek istiyoruz.

NEREDE NE OLMUŞ, NASIL GELİŞMİŞ?

Buraya sıralayacağımız haber notlarının tamamı enerji kaynakları çoğaltma adına yapılan işler. Bir yerde ağaç kesiliyorsa; bilin ki, orada HES yapılmak isteniyor ve ağaçların kesimi, bir tünele hapsedilip, ileride bir geniş alanda yapılan regülatöre aktarma işlemi içindir. Ve asıl olarak, kel tepelerden elektrik aktarma direklerinin dikilmesi içindir.

ŞAVŞAT’IN DERELERİ ÖZGÜR AKSIN…

Artvin’in Şavşat ilçesinde yapılması planlanan ve 28 köyü etkileyecek Hanlı Hidroelektrik Santralı projesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor. HES’e karşı Kireçli köyünde bir araya gelen Şavşat Dernekleri Federasyonu, ‘Sahip çık, dereler özgür aksın’ diyerek bir kez daha yıkıma izin vermeyeceklerini duyurdu. Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım, bilirkişi raporlarının ve mahkeme kararlarının yok sayıldığını dile getirerek şöyle konuştu: "ÇED olumlu raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesi üzerine Akyurt Şirket, yeniden başvuru yaparak ‘ÇED gerekli değildir’ raporu aldı. 11 Kasım’da ÇED gerekli değildir kararına karşı iptal davası açtık ve günlerdir yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz. Karar daha temyize gitmeden hemen inşaata başladılar. Şu an orayı yok ediyorlar."


birgun.net

KANADALI ŞİRKET, AVANOS’TA AĞAÇ KESEREK, ALTIN ARAMAYA BAŞLADI…

Kapadokya sınırındaki Avanos İlçesi Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başlayan Kanadalı bir şirket, ağaçlandırma alanı olarak belirlenen bölgedeki ağaçları kesti.

 

Kanadalı bir altın madeni şirketi dünya mirası Kapadokya sınırındaki Avanos İlçesi Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başladı. Ağaçlandırma alanı olarak belirlenen bölgede ağaçların kesildiğini ve derin kuyular açıldığını öğrenen CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez'in başkanlığındaki CHP heyeti, bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

birgun.net

BEYCİKLİLER 12 BİN ÇAMIN KESİMİNİ DURDURDU

Sezgin Akkoyunlu’nun haberine göre, Antalya’nın Kemer ilçesi Beycik Mahallesinde 20 hektarlık ormanlık alanın kesiminin Bakanlık tarafından özel bir şirkete verilmesi ve iş makinelerinin bölgeye gelmesi üzerine bölge sakinleri harekete geçerek kesime engel oldu. Köy muhtarı Arif Namdar, son yıllarda köye doğru evrilen derelerin sel sularını getirdiğini belirterek, “Bölgedeki ağaçları kesmek Beycik’i sel riski altında bırakıyor” dedi. Öte yandan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz de, “bölgede sel riskini azaltan ormandır, toprağı tutan ağaçların kökleridir, asla kesilmemelidir!”, dedi.

cevrecihaber.com

BAYINDIR: TARIM ARAZİLERİNİN ÜZERİNE KUM OCAĞI YAPILACAK…

İzmir’in tarım cenneti Bayındır’da tarım arazileri üzerine kum - çakıl ocağı ve yıkama, eleme tesisi yapılmak istendiği ortaya çıktı. Bölgede yaz kış tarım yapılıyor. Proje alanının 220 metre kuzeyinde Küçükmenderes Nehri yer alıyor. Bayındır Ziraat Odası Meclis Başkanı Mümtaz Almışlar, projeye karşı olduklarını belirterek “Tarımın başkenti burası. Kum ocağı açılırsa bir tane sebze meyve yetişmez’’ diye konuştu.

ÇED SÜRECİ

Seryapı şirketi Bayındır’a bağlı Fatih Mahallesi’nde tarım arazileri üzerine “kum, çakıl ocağı ve yıkama, eleme tesisi” projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, projenin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecini 11 Kasım’da başlattığını duyurdu.

Bakanlığa sunulan proje tanıtım dosyasında projenin bedeli 945 bin lira olarak yer aldı. Dosyaya göre proje kapsamında yıllık 30 bin ton kapasite ile kum, çakıl ocağı işletmeciliği yapılması planlanıyor. Proje alanına 800 metre mesafede Fatih Mahallesi, yer alıyor. Proje alanına 7 kilometre mesafede ise Bayındır ilçesi bulunuyor.

cumhuriyet.com.tr

ISTRANCALAR’DA MADEN SKANDALI…

Hazal Ocak’ın haberine göre; Trakya’nın doğa harikası Istranca Ormanları’nın bir taşocağı işletmesinin izinsiz biçimde yurttaşın tarlasına girerek kazı yaptığı ve büyük çukurlar açtığı ortaya çıktı.

Şarap üreticisi Mustafa Çamlıca’nın, bağ yapmak için aldığı 5 dönüm tarla vasfındaki arazi kil ve kömür ocağı işletmesi tarafından talan edildi. Tarlasını geri getirmenin mümkün olmadığını anlatan Çamlıca, bu araziyi bölgedeki kil için aldığını ve bu kil sayesinde bağ üzümlerinin çok değerli olduğunu söyledi. Çamlıca, işletme hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu ocakların denetiminin çok zayıf olduğunu belirten Çamlıca’nın avukatı İlhan Durmuş da “Araziler talan edildikten sonra bize tek alternatif tazminat davası açmak kalıyor. Müvekillim yüksek tazminat değil, sadece tarla istiyor. Bağ ekmek istiyoruz. Bu da hakkımız” dedi.

www.cumhuriyet.com.tr

ORDU'DA KÖYLÜLER KAZANDI ŞİRKET BÖLGEDEN GİDİYOR…

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Çiftlik Köyü’nde yapılmak istenen hidroelektrik santraline (HES) karşı direnen köylüler mücadeleden zaferle çıktı. Hukuk mücadelesi sonucu geçtiğimiz ay şantiye binası yıkılan şirket, bölgedeki kalan son malzemelerini alarak çalışmaları sonlandırdı.

Korgan'ın Çiftlik Köyü’nde yapılmak istenen Balamir HES'e karşı şirketin çalışmalarını köylüler 3 kez engelledi. HES'i istemeyen köylüler konuyu yargıya taşıdı. Hukuk mücadelesi sonrası geçtiğimiz ay şirketin Çiftlik Köyü’ndeki şantiye binası yıkıldı. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) şirketin, köyde kalan son malzemelerini toplayarak bölgeden ayrıldığını duyurdu.

ankahaber.net

FIRAT’IN KAYNAĞINDA ‘SİYANÜR HAVUZU’…

Madenin atık su havuzundan su içen kuşlar hayatını kaybetmişti.

Aykut Alyanak’ın haberine göre; yurdun her köşesi son 20 yıldan bu yana maden şirketlerinin saldırısı altına girmiş durumda. Ülkenin sularını, ormanlarını, kıyılarını, toprağını sermaye gibi gören, emeği köleleştiren bir ekonomik gelişme politikaları hepimizi, geri dönüşü olmayan bir ekolojik yıkıma hızla götürmeye başladı.

Şu ana kadar binlerce noktada maden ocaklarının getirdiği yıkım, yüzlerce köyü etkisi altına aldı, topraklar zehirleniyor, sular kirleniyor; sadece birkaç holding kasasını doldursun diye.

Meclis’e son gelen yasa tasarıları ile durumu daha vahim hale getirebilecek teşvikler verilmesi planlanmakta maden şirketlerine.

İşte böylesi yoğun bir talanın yaşandığı bu dönemde pek kimsenin duymadığı ama 10 yıldır bölgeye büyük zararlar veren Erzincan’ın İliç ilçesinde bölgeyi bir ahtapot gibi saran altıncı şirket, yeni bir maden ocağı daha açmak, bir bölgeyi daha yok etmek için ÇED sürecinde halkın katılımı toplantısı yapacak. 26 Kasım günü yapılacak halkın katılımı toplantısı, İliç ilçesine 220 metre uzakta bulunan 4 yıllık maden rezervinin açılması planının bir parçasıdır.

polenekoloji.org