Kamuoyu araştırmacısı ve siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu, yaptıkları son anket çalışmasına göre AK Parti'nin oy oranını yüzde 33 olarak ölçtüklerini söyledi. AK Parti'nin kurulduğu yıl olan 2001'den bu yana en düşük oy oranına sahip olduğuna işaret etti. 

İbrahim Uslu, Cumhuriyet'ten İpek Özbey'e verdiği röportajda, yaptıkları son ankete ilişkin şu noktalara dikkat çekti:

"(Bir önceki anketlerinde AK Parti'nin oy oranı) Yüzde 35’e yakındı... Şimdi yüzde 33’e düştü... Burada önemli olan direnç noktası vardı AKP’nin... O da yüzde 34.7’ydi... Yani ilk seçildiği gün aldığı oy oranı buydu. Sonraki seçimlerde AKP oyunu hep yükseltti. Şimdi direnç noktasının altına geriledi, o açıdan anlamlı bir düşüş bu.

MHP’de dramatik oy kaybı yok. Yüzde 10 baraj civarında dolaşıyor. MHP’liler suçu AKP’ye atarak vicdanını rahatlatabiliyor. İkincisi bakanları yok. Üçüncüsü bir ideoloji partisi... İdeoloji partisinin seçmeni performanstan bağımsız oy verir.

(AKP ideoloji partisi değil mi) sorusu üzerine; O ideoloji partisi olmaya çalışıyor. Bir kısmını o hale getirdi ama seçmenin tamamı için bunu söyleyemeyiz. AKP’ye gelen seçmenlerin tamamı daha önce birden fazla kez parti değiştirme alışkanlığı olan insanlar. İlk kez AKP’ye oy vermiş, o günden beri de ona oy vermeyi sürdüren seçmen sayısı çok az. 

CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 14 civarında... Saadet ve Demokrat Parti’yi de koyduğunuzda 40’ın biraz üzerinde...

"Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın birden çok adayı olabileceğini söyledi. Doğru bir karar olur mu?" sorusu üzerine;

Hata olur. 2018 sonucunu yaratır. O sayede Erdoğan, en yakın rakibine 20 puan üzerinde fark attı. Referandumda seçmenler makas çok dar olduğu için ümitlendi. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra o kayboldu. Çünkü muhalefet hem parlamentoda hem cumhurbaşkanlığı seçiminde net bir yenilgi aldı. Ama yerel seçimde rüzgâr yeniden geri geldi. Siyasetin psikolojisini yönetmek açısından güç birliği, tek aday, muhalefetin birlikte hareket ettiği bir toplumsal mutabakat duygusunun sinerji yaratacağını düşünüyorum. Seçmen, en azından belli hedefleri gerçekleştirene kadar seçim ittifakı değil, kader ortaklığı istiyor."

Uslu, ağustos ayı anket sonucuna göre Cumhur İttifak'ın oy oranını yüzde 44 ile 45 arasında olduğunu ifade etti.

Millet İttifakı'nın tüm bileşenlerine bakıldığında ise oy oranını yüzde 55'lere yaklaştığını açıkladı.