Soma maden faciasında oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, "Şimdi, ağzımıza bal sürmek için 'bakın yeniden yargılıyoruz' diyecekler. Biz artık adalete güvenimizi yitirdik" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasında Yargıtay 12. Dairesi, üyelerin değişmesi ile 1 yıl önce verdiği kararı bozdu ve tutuklu sanıkların yeniden yargılanmasını istedi. Karar sonrası tahliye olan 4 sanık 13 Nisan'da hakim karşısına çıkacak. 

Faciada oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, yeniden yapılacak yargılama hakkında Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'e konuştu. Baba Çolak, "Yargıtay 12. Dairesi'nin verdiği karardan sonra adalet bekleme umudumuz bitti. Üstelik, daha önce aynı kararı veren Mahkeme Başkanı Salih Pehlivan'ın karar vereceğini öğrendik. Bunlar, patron ve ölümlerden sorumlu olanları serbest bırakmak için hâkim ve mahkeme değiştirdiler. Şimdi, ağzımıza bal sürmek için 'bakın yeniden yargılıyoruz' diyecekler. Biz artık adalete güvenimizi yitirdik. Çocuklarımız ile birlikte adalet 7 yıl önce toprak altında kaldı. Sadece göstermelik ve formalite yargılama yapacaklar. 301 kişinin ölümünden sorumlu bir kişi tutuklu değil ama onların hakkını savunan avukat tutuklu diyerek bu adalete nasıl güvenelim" dedi.

Oğlunu faciada yitiren baba İsmail Çolak, ölümlerden asıl sorumlu olan Can Gürkan'ın korkusundan mahkemeye gelmemek için dilekçe verdiğini iddia etti. İstanbul'da ifade vereceğini söyleyen Çolak, "Katliamın birinci sorumlusu Can Gürkan, avukatı aracılığıyla mahkemeye dilekçe vermiş. Gerekçe olarak can güvenliği olmadığını korktuğunu söylemiş. Ama o buraya gelmeli ve bizler onun yüzüne bakarak içimizdeki acıyı görmesini sağlamalıyız" diye konuştu.