Soma’da zeytinlik araziye yapılacak termik santral için gece yarısı başlatılan dozerli yıkıma köylüler tepki gösterdi. Köylülerin zeytinlikler için nöbeti devam ediyor.

Manisa’nın Soma İlçesi’ne yapılacak üçüncü termik santral için Kolin Şirketle Grubu’nun, acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklerde gece yarısı ağaç kesim çalışmalarına başlaması tepkilere neden oldu. Köylüler, iş makinelerinin çalışmasına izin vermeyip, zeytinlikte nöbete başlarken, dayanışma ve direniş çağrısı yapıldı.

Soma’da zeytinlik araziye yapılacak termik santral için gece yarısı başlatılan dozerli operasyona köylüler tepki gösterdi. Çevreciler ve köy halkı, iş makinelerinin önüne geçerek engel oldu.

Yırca Köyü’ndeki yüzlerce dönüm zeytinlik, bir gecede kamulaştırmış; Ardından da Kolin Şirketler Grubu’na termik santral için devredilmişti.

Yırca köylüleri 1 Eylül’de meydanlara çıktı. Düzenledikleri eylemle tepkilerini dile getirdi. Köylüler, sürecin iptali için de dava açtı. Buna rağmen şirket zeytinliklerin çevresini, 5 gün önce tel örgü ile çevirdi.

Zeytinliklerin bulunduğu Yırca köyü sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma’daki yetkilileri haberdar edip inşaat firmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Ancak uyarılar yeterli olmadı.

Şirket gece yarısı iş makinelerini zeytinliklere soktu. Hasadı yapılmamış 20 ağacı kesti. Bu da gerginliğe neden oldu. Santral için başlatılan ağaç katliamina direnen köylülere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel destek verdi. Soma’nın Yırca köyünde zeytinlikler için nöbet devam ediyor. (İMC)