Milletvekilleri, gazeteciler ve yazarlar, Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada karara kısa bir süre kala mahkeme heyeti başkanı ve kıdemli üyenin bir kararnameyle davadan alınmasına tepki gösterdi.

Katliamda can veren 301 işçi için adil yargılanma talep eden 301 isim, ortak açıklama yaparak “Davaya başlayan hâkimler karar versin” dedi.

Aralarında milletvekili, gazeteci ve yazarların bulunduğu 301 kişi tarafından yayınlanan bir imzalı metinde, "Bizler de aşağıda isimleri olan 301 kişi olarak, 2017 Yaz Kararnamesi ile görev yeri değiştirilen heyetin göreve iadesini, davaya başlayan ve dosyayı bilen hakimlerin karar vermesini istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal Haklar Derneği tarafından paylaşılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Maktul mağdur ve sanık sayısı çokluğu ile, bin civarındaki tanığın ifadesiyle, ortalama 500 sayfalık bilirkişi raporlarıyla, teknik detaylara hâkim olunması oldukça uzun zaman alan bu davanın mahkeme heyeti, 2017 Yaz Kararnamesi ile görevinden alınmıştır. Böylece, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı ve üye hâkimi Esra Dokur’un görev yerlerinin değiştirilmesi ile dosyayı başından itibaren takip eden hâkim kalmamıştır. Toplumsal vicdanı yaralayan bir katliam ile ilgili yürütülen yargılamada delillerle doğrudan temas etmeyen hâkimlerin, dosyadaki belgeleri okuyarak karar vermelerinin adil yargılanmayı sağlayamayacağı endişesi hâkimdir.

Bu sebeple, davalarının peşinde olan Somalı aileler, 7 Temmuz 2017 Cuma günü Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na yapacakları başvuru ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 6. maddesi ve Anayasamızın 36. maddesi uyarınca adil yargılama talebinde bulunacaklar ve görev değişikliği kararına itiraz edeceklerdir.

Bizler de aşağıda isimleri olan 301 kişi olarak, 2017 Yaz Kararnamesi ile görev yeri değiştirilen heyetin göreve iadesini, davaya başlayan ve dosyayı bilen hâkimlerin karar vermesini istiyoruz.”

METNİ İMZALAYANLAR

Metni imzalayanlar arasında CHP milletvekilleri Atilla Kart, Barış Yarkadaş, Bihlun Tamaylıgil, Erdal Aksünger, Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu; HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan ve Sırrı Süreyya Önder, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, eski Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyeleri Alper Taş ve Erkan Baş, Gezi Şehitleri ve Yaralıları Paltformu Sözcüsü Volkan Keşanbilici, Haziran Direnişi'nde katledilen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve Babası Sami Elvan ve Abdullah Cömert'in Ağabeyi Zafer Cömert, Tele1 TV Program Sunucusu Ece Zereycan ve gazeteciler Mehveş Evin ve Özgür Mumcu gibi isimler yer aldı.