Soma maden faciasında sağ kurtulan işçiler tazminatlarını alamadıklarını belirterek, “Bir avuç kömür için bir ömür tükettik, haksızlığa uğradık sabırla bekledik, artık yeter” dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada şans eseri kurtulan maden işçileri, Soma Holding’in mahkeme kararlarına rağmen ödemediği tazminatlarını almak için yürüdü. 
 
İŞÇİLER TKİ BİNASINA YÜRÜDÜ 
 
Soma Belediyesi önünde bir araya gelen Soma Holding ve bağlı Işıklar İşletmesi’nden işçiler, “Tazminatlarımızı İstiyoruz, alacağız” yazan pankartla ilçede bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri Müdürlüğü (TKİ) önüne doğru yürüyüşe geçti. İşçiler sık sık, “Sorumlu TKİ tazminatımızı ver”, “Kahrolsun sarı sendikacılık” sloganları attı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında yürüyüşünü sürdüren işçiler, TKİ binası önünde özel güvenlik çemberiyle durduruldu. Bağımsız Maden Sendikası’nın örgütlenme uzmanı Kamil Kartal ve yanındaki üç işçi yetkililere işçilerin tazminat haklarını almak için yazdıkları dilekçeleri verdi.  
 
İşçilerin ortak basın açıklamasını Soma Holding’den atılan ve 5 yıldır tazminatını alamayan Abdullah Yavuz okudu. “Bizler 13 Mayıs 2014’te yaşanan 301 kardeşimizin ölümüne yol açan maden katliamından şans eseri kurtulan maden işçileriyiz. Dişimizle, tırnağımızla, alın terimizle, canımızla, kanımızla büyüyen Soma Holding, Kasım 2014’te yıllarca süren emeğimizi, alın terimizi hiçe sayarak bir telefon mesajıyla 2831’imizi birden işten attı” diyen Yavuz, işten atıldıktan sonra müdürlerin ve amirlerin maaşlarının ödenirken, işçilerin paralarının ödenmediğini belirtti.
 
‘PATRONLAR BİZİ AÇLIKLA TERBİYE ETMEYE ÇALIŞTI’
 
“Ölümlerin acısını ve kederini yaşarken patronlar bizi açlıkla terbiye etmeye çalıştı” diyen Yavuz, “İşten çıkarıldıktan sonra evimize ekmek götüremedik, icralar ve hacizlerle boğuştuk hepimiz. Yıllar süren emeğinin karşılığı olan tazminatlarını alamadan hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Ayrıca 2017-2018-2019 yıllarında Soma Holding’e bağlı Işıklar İşletmesi’nden de yüzlercemiz işten atıldı. Bizler de diğer arkadaşlarımız gibi aynı yolun mağdurları olduk" dedi.
 
Tazminatlarını almak için görüşmedikleri yetkilinin kalmadığını dile getiren Yavuz, hepsinin “gerekeni yapacağız” deyip, kendilerini oyaladıklarını söyledi. Yavuz, “Biz, tazminatlarımız ödensin diye Türkiye Maden-İş Sendikası patronla beraber Soma’da kurdukları rant tezgahı değişmesin diye, bir yandan da patrona daha fazla maden sahası verilsin diye imza topladı” diye konuştu. Yavuz, sendikanın artık üyesi olmayan işçiler adına iki kere protokol yaptıklarını aktardı. Bu protokolle tazminatlarımız taksitle ödenmesi yönünde karar alındığını ifade eden Yavuz, “Yapılan protokolde göstermelik bir taksit ödedikten sonra yine bizi yüzüstü bıraktılar” diye belirtti. 
 
‘TKİ PATRONA CAN SİMİDİ OLUYOR’
 
Dava açıp kazanan işçilerin, Meclis’ten yasa çıkmasına rağmen patronların mal varlığına TMSF el koyduğu gerekçesiyle yaptıkları icra takiplerinden bir sonuç elde edemediklerini söyleyen Yavuz, şunları söyledi: “TMSF’de bu tezgaha dahil oldu. Türkiye’nin en lüks yerlerinden birinde, en lüks gökdelenlerinden birine sahip olan Soma Holding’in plazasından sadece bir kaç katını satarak hepimizin tazminatlarını ödeyebilecek olmasına rağmen, TMSF, patronlara kalkan olmayı tercih etmiştir.” Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Artık Yalanlara, oyalamalara karnımız tok. Bizi beş yıl boyunca oyaladınız, Kasım ayında zaman aşımı süresi doluyor. Emeğimize alın terimize el koydurtmayacağız.”