SOL Parti, Ahbap Derneği'ne depremin ilk günlerinde çadır satması nedeniyle tepki çeken Kızılay hakkında suç duyurusunda bulundu.

SOL Parti Hukuk Çalışma Grubu tarafından yapılan suç duyurusunda; Türiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye Kızılay Derneği Gen. Başk. Yard. Fatma Meriç Yılmaz, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başk. Yard. Oğuz Can, Türkiye Kızılay Derneği Genel Sekr. Yusuf Ramazan Saygılı, Türkiye Kızılay Derneği Genel Sekr. Yard. Murat Ellialtı, Türkiye Kızılay Derneği Yön. Kur. Üyesi Yasir Yılmaz, Türkiye Kızılay Derneği Yön. Kur. Üyesi Esra Özkoç, Türkiye Kızılay Derneği Yön. Kur. Üyesi Emre Koç, Türkiye Kızılay Derneği Yön. Kur. Üyesi Şükrü Can, Türkiye Kızılay Derneği Yön. Kur. Üyesi Yener Tanık, Türkiye Kızılay Dern. Yön. Kur. Üy. Zübeyde Hümeyra Çelik ve Türkiye Kızılay Derneği'nde sorumluluğu tespit edilen diğer yetkililer hakkında 'Görevi kötüye kullanma' ve 'İhmal suretiyle ölüme sebebiyet verme' suçundan kamu davası açılması talep edildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, "Tüzüğü gereği gerçekleşen deprem sonrası depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için ivedilikle ve talimat beklemeksizin harekete geçmek zorunda olan Türkiye Kızılay Derneği başkan ve sorumlu organları hakkındaki tüm bu iddialar deliller karartılmadan ve ivedilikle soruşturma kapsamında araştırılmalıdır" denildi.

Dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Kızılay Derneği yetkilileri, dernek tüzüğüne aykırı şekilde hareket ederek depremzedelerin ihtiyaçlarını ivedilikle karşılamak yerine derneğin kar amacı güder bir şekilde hareket etmesine neden olarak Görevi Kötüye Kullanma Suçunu işlemişlerdir. Yine derneğin tüzük gereği, ivedilikle hareket ederek bölgedeki barınma sorununu çözmek yerine stoktaki çadırları bekleterek ve bu çadırları bölgeye sevk etmeyerek birçok insanın soğuktan ölmesine ya da soğuk nedeniyle hasarlı evlerine sığınıp tekrar depremde ölmelerine sebep olmuşlar ve dernek başkanı ile yetkililer bu kapsamda İhmal Suretiyle Ölüme Sebebiyet Verme suçunu da işlemişlerdir. Savcılık tarafından lüzum görülmesi halinde bu hususta AHBAP Derneği yetkilileri, gazeteci İsmail Arı, Gazeteci Murat Ağırel de tanık olarak dinlenmelidir."

SOL Parti'nin suç duyurusu dilekçesinde, "Anılan olaylar ve gerekçelerle; savcılıkça etkin bir soruşturma yürütülerek; şüpheli olarak gösterilen ve tespit edilecek şüphelilerin delil karartma ve kaçma ihtimalleri de göz önüne alınarak tutuklu yargılanmalarını, yine ilgiller hakkında ilgili suçlardan ve yine savcılıkça re'sen tespit edilecek suçlardan kamu davası açılmasını talep ederiz" ifadelerine yer verildi.