“Bu Millet Bahçesi de diğerleri gibi özel çıkarlara hizmet etme, yandaşı zengin etme projesinden başka bir şey değildir” denen açıklamada, Atatürk Havalimanı’nın yıkılmasının AKP iktidarı boyunca yaratılan kent krizini derinleştireceği belirtildi.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü Kent-Ekoloji Çalışma Grubu’nun yaptığı, “Atatürk Havalimanı'n Millet Bahçesi Kentsel Krizi Derinleştirir!” başlıklı açıklama şöyle:

AKP iktidarı yangından mal kaçırır gibi hızla girdikleri Atatürk Havalimanı'na şimdi de Millet Bahçesi yapmak istiyor. İktidarın on yıllardır sürdürdüğü neoliberal kent politikalarıyla talan ettiği İstanbul yaşam alanı olmaktan çıkmıştır; kriz alanına dönüşmüştür! Bugün yapılması gereken yeni rant alanları yaratarak, bilimle ve doğayla inatlaşarak kentsel krizi derinleştirmek değil, kentin sorunlarına çözüm üretmektir!

“BİLİME KULAK TIKAMAKTAN VAZGEÇİN!”

İklim krizi kentleri bekleyen en büyük tehlikelerden biridir. Atatürk Havalimanı yerine yapılan İstanbul Havalimanı'nda geçtiğimiz aylarda yaşanan yoğun kar yağışı kaynaklı yıkım krizin olası sonuçlarını göstermiştir.

İnşaatı sırasında milyonlarca ağacın katledildiği, Kuzey Ormanlarının parçalandığı ve kente geri dönüşü olmayan bir yıkım yaşatan bu fiyasko Havalimanı'nda meydana gelen çökme esasen bilim insanlarının uyarılarına kulak tıkayan anlayışın bir sonucuydu. ÇED raporundaki verilerin proje alanındaki değerleri yansıtmadığını defalarca belirtmiş ancak kulak asılmamıştır.

Bu süreçte uçakların iniş yapabildiği tek havalimanı olan Atatürk Havalimanı'nın kullanıma açılması gerektiği gün gibi ortadayken bu alanı Millet Bahçesi'ne dönüştürmek, aşırı hava olaylarının artış gösterdiği böylesi bir zamanda iklim krizini toplumsal ve iktisadi boyutlarıyla derinleştirecek sonuçlar doğuracaktır.

“SUÇLARINIZI AKLAYAMAZSINIZ!”

İktidar Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi projesiyle yeşil boyamanın en çiğ örneğini sergiliyor. İstanbul’u Kuzeye doğru gelişmeye açarak, tam bir megakent haline getirmek ve inşaat sektörüne rant sağlamak olan İstanbul Havalimanı, İstanbul’a yapılan büyük bir ihanettir. 6.500 hektarlık alan tahrip edilmiştir. Havalimanı inşaat sahası için 8 milyon, Kuzey Marmara Otoyolu için 3.7 milyon, havalimanı inşaatı için açılan taş ocakları için ise 1.2 milyon ağaç olmak üzere toplamda 13 milyon ağaç katledilmiştir.

“RANTÇI POLİTİKALARI TERK EDİN!”

Bütün bu risklere ve tehlikelere rağmen yapılmak istenen Millet Bahçesi iktidarın bilime ve toplumsal ihtiyaçlara verdiği değeri göstermektedir. Bu Millet Bahçesi de diğerleri gibi özel çıkarlara hizmet etme, yandaşı zengin etme projesinden başka bir şey değildir.

Neoliberal, rantçı kentleşme politikalarının iflası ortadadır. Kar odaklı politikaların ortadan kaldırıldığı, insan, doğa, yaşam merkezli bilimsel temellere dayanan politikaların hâkim kılınması bu ülkenin acil ihtiyacıdır.

Tüm İstanbulluları rantçı politikalara karsı durup kentimize hep birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz!