İstiklal Caddesi’nde sokak çocukları için şarkılar söyleyip çeşitli gösteriler yapan öğrencilere ‘Kabahatlar Kanunu’ndan işlem yapıldı. Polis her bir öğrenciye 105’er TL ceza kesip gençlere ‘öğrenci indirimi’ yaptığını söyledi.

Gazete Karınca'da yer alan habere göre çeşitli üniversitelerden bir araya gelen öğrenciler geçtiğimiz hafta sokak çocuklarına yönelik bir etkinlik düzenledi. İstanbul Taksim’de İstiklal Caddesi üzerinde müzik ve şiir dinletisini içeren ‘sokak şenliği’ düzenleyen gençler, bir günlüğüne de olsa ‘dünyanın çocuklara verilmesini’ talep etti. Ancak çok dilli şarkılar söyleyen öğrenciler, etkinliği gerçekleştirdikleri günün sonunda Beyoğlu polisinin müdahalesiyle karşılaştı.

Öğrenciler söyledikleri şarkılarda ve pankartlarda yazılan yazılarda sevgi, barış, kardeşlik, adalet, eşitlik, adalet gibi evrensel değerleri içeren temaların olduğunu belirtse de izin alma şartı öne sürülerek polislerce engellendi. İzin almak için girişimde bulunan öğrencilerin bu girişimi de sonuçsuz kaldı. Polis, Kabahatlar Kanunu’na dayanarak öğrencileri emniyete götürdü.

Gençlerin aktardığına göre her bir öğrenciye zorla imza attıran polis, “çevreyi rahatsız ettikleri” ve “haklarında şikayet olduğu” iddiasıyla öğrencilere 105’er TL para cezası kesti. Etkinliğin organizatörlerinden de olan Rojda Tayfun ise kesilen ceza ile ilgili polisin kendilerine “Size indirim yaptık” dediğini aktardı.

Bizim bunu ödeyecek paramız yok, biz öğrenciyiz dedik. Onlar da öğrencisiniz diye 105 TL kestiklerini söylediler. Sanki indirim yapmış gibi konuştular. Biz ise “İndirime mi sevineceğiz, zaten ceza yanlış bir şey” dedik. Bizim amacımız insanlarda bir farkındalık oluşturmaktı ve bunu sanatla yapmak istedik.