HDP Milletvekili Feleknas Uca, Sur’da sokağa çıkma yasağının bulunmadığı mahalle muhtarlıklarına gönderilen seçmen listelerinde Suriyelilerin yoğun bir şekilde bulunmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Uca, “Aylarca süren çatışma ve ablukalardan dolayı binlerce ailenin zorunlu göçe maruz kaldığı Diyarbakır Merkez Sur ilçesine Suriyelilerin yerleştirilmesinin amacı nedir?” diye sordu.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde 17 aydır beş mahallesinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Bu mahallerin nasıl inşa edileceği ve buralara kimlerin yerleştirileceği henüz netleşmiş değil. Ancak referanduma sayılı günler kala mahalle muhtarlıklarına gönderilen listelerde çok sayıda Suriyeli seçmen olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca muhtarlar son iki ayda yasağın olmadığı mahallelere çok sayıda Suriyelinin yerleştirildiğini aktarıyor.

Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bir soru önergesi verdi.

Merkez Sur ilçesine bağlı Alipaşa, Melikahmet, İskenderpaşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Lalebey, Abdal Dede, Cami Kebir ve Cami Nebi mahalle muhtarlıklarına gönderilen seçmen listelerinde çok sayıda Suriyeli göçmenin bulunmasının ‘kuşku uyandırdığını’ ifade eden HDP’li Uca, şunları söyledi:

Sur’a getirilip yerleştirilen Suriyelilere Rize, Manisa, İzmir, Hatay, Konya ve Ordu illerinde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimlikleri verildiği de iddia edilmiştir.

Uluslararası Af Örgütü’nün Aralık 2016 tarihli raporunu hatırlatan Uca, Sur’da 2 Aralık 2015’te ilan edilen son yasaktan sonra 40 bin kişinin zorunlu göçe maruz kaldığını belirterek, şunları söyledi:

“Sokağa çıkma yasağı”nın fiilen sürdüğü Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinin nasıl inşa edileceği ve buraya kimlerin yerleştirileceği henüz netleşmemişken, Sur’a Suriyelilerin yerleştirilmesi zorunlu göçe maruz kalan yurttaşlarda ciddi bir rahatsızlığa neden olmuştur.

İçişleri Bakanı Soylu’ya seçmen listelerinde Suriyelilerin olup olmadığı sorusunu yönelten Uca, şu sorulara da cevap istedi:

* Ülkemizde sığınmacı statüsünde bulunan Suriyelilerin seçmen olabilme kriteri nedir?

* Sur’a yerleştirilen Suriyelilerin seçmen sayısı kaçtır?

* 17 Aydır beş mahallesinde ablukanın sürdüğü Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinin yasaklı olmayan Alipaşa, Melikahmet, İskenderpaşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Lalebey, Abdal Dede, Cami Kebir ve Cami Nebi mahallerine Suriye’li sığınmacıların son iki ayda yoğun olarak yerleştirildiği iddiları doğru mudur?

* Sur’a yerleştirildiği iddiları doğru ise Sur’a son iki ayda yerleştirilen Suriyeli aile sayısı kaçtır? Yine, son bir yılda Sur’a yerleştirilen Suriyeli aile sayısı kaçtır? Son bir yılda Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacıların toplam sayısı kaçtır?

* Suriyeli sığınmacılar Sur’un hangi mahallelerine yerleştirilmişlerdir? Bu mahalleler hangi kriterler gözetilerek seçilmiştir?

* Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacıların kaldığı evlerin mülk sahipleri kimlerdir?

* Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar hangi kriterler gözetilerek seçilmiştir?

* Suriyeli sığınmacıların Sur’a yerleştirilmesi kararı ne zaman alınmıştır? Bu karar hangi kişi ya da kurum tarafından alınmıştır?

* Aylarca süren çatışma ve ablukalardan dolayı binlerce ailenin zorunlu göçe maruz kaldığı Diyarbakır Merkez Sur ilçesine Suriyelilerin yerleştirilmesinin amacı nedir?

* Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimliklerinin verildiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise kaç kişiye kimlik verilmiştir?

* Sur’a yerleştirilen Suriyeli sığınmacılara Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimlikleri ne zaman verilmiştir? Bu kişilere Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimlikleri nerede verilmiştir? Yine bu kimlikler Suriyeli sığınmacılara hangi kurum tarafından verilmiştir?

* Bu kimliklerin Rize, Manisa, İzmir, Hatay, Konya, Ordu illerinden İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verildiği iddiaları doğru mudur?

* Son bir yılda Türkiye Cumhuriyeti İkamet İzni kimliği alan Suriyeli sığınmacı sayısı kaçtır? Kimlik alan bu sığınmacılar Türkiye’nin hangi illerinde ikamet etmektedir?