BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, kışlalarda yaşanan şüpheli asker ölümlerini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın gündemine taşıdı.

Baluken, Bakan Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, zorunlu askerliğin sonuçlarından birinin kışlalarda yaşanan şüpheli ölümler olduğunu belirtti, "Kışlada şaibeli asker ölümlerine maruz kalan bireylerin geneli Türk milliyetçiliği kodlarından gerek etnik gerekse de inançsal olarak farklı kimliklere sahip olanlardır" dedi.

10 YILDA 934 ÖLÜM

Son 2,5 buçuk yılda, 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaşın kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Baluken, kışlada şaibeli bir şekilde yaşamını yitiren askerlerinin çoğunluğunun Kürt ve Alevi olduğunu hatırlatarak, "Bu tesadüf olarak kabul edilebilir mi?" diye sordu.

'ZORUNLU ASKERLİĞİ KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?'

Baluken, Savunma Bakanı Yılmaz'a, "İntiharlar iddialarının ve kışlada şaibeli asker ölümlerinin en güçlü sebeplerinden biri olan zorunlu askerlik uygulamasını kaldırmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa söz konusu çalışma ne aşamadadır?" diye sordu.

Baluken ayrıca kışlada şüpheli bir şekilde ölen askerlerin nüfusa kayıtlı oldukları illerin açıklanmasını da istedi. (etha)