HDP Ağrı Milletvekili milletvekili Leyla Zana, milletvekili yemini ettiği sırada “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullandı. Zana’nın yemini geçersiz sayıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 26. Dönemi bugün saat 15.00’te yemin töreniyle başladı.

Meclis’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yeminine Kürtçe sözlerle başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da dönerek yine Kürtçe olarak, “Bi hevîya aşîtî kî bi rûmet û mayînde… (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla)” dedi.

Daha sonra yemin etmeye başlayan Zana, yemin metnini okurken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” ifadesini kullandı.

Daha sonra Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Zana’yı uyardı. Ancak Zana, Baykal’ın çağrısına karşılık vermedi ve kürsüden ayrıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.

Yemin metninin aynen okunması gerektiğini söyleyen Baykal, Zana’nın yemininin geçerli olmadığını söyledi.

Baykal, Zana’nın istemesi halinde tekrar yemin edebileceğini ifade etti.

Zana’nın yemininin Baykal tarafından geçersiz sayılması üzerine Meclis’te alkış sesleri yükseldi.



LEYLA ZANA'YI SİYASETEN LİNÇ ETMİŞLERDİ


1991 Türkiye genel seçimleri'nde, Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye giren Leyla Zana 6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin törenine, başında sarı-kırmızı-yeşil Kürt renkleri olan bir bantla katılmış, Türkçe yaptığı yeminden sonra Kürtçe "Ez vê sondê li ser navê gelê kurd û tirk dixwîm" (Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum) demiş, bu nedenle meclis salonunda provakatif tepkilerle karşılaşmıştı. Basın olayı "Mecliste Kürtçe Yemin" diye çarpıtmış Leyla Zana siyasi lince tabi tutulmuştu.