Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç Habertürk Gazetesi’nden Muharrem Sarıkaya’ya yaptığı açıklamada “Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için yapılan bireysel başvuruları gündeme aldıklarını” söyledi. Bu açıklama seçim barajı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

AKP "siyasal istikrarın devamını" gerekçe göstererek yüzde 10 seçim barajının devamından yana olduğunu belirtiyor. CHP ve HDP barajın düşürülmesini savunuyor; MHP  ise "Yüzde 10 seçim barajına itirazımız yok" diyor.

Al Jazeera'den Sibel Demirci Erdem, Meclis’te grubu bulunan partilere  baraj tartışmasına ilişkin görüşlerini sordu. İşte siyasilerin "seçim barajı" ile ilgili görüşleri:

AKP: SİYASAL İSTİKRAR İÇİN BARAJ ŞART

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu:

“Anayasa Mahkemesi ne yaptığını bilmiyor. Konumunu, ne yaptığını bilmeyen bir hale düştü Anayasa Mahkemesi. Gözlerini bir şeyler bürümüş bu insanların. Bu açıklamaların Haşim Bey’den çıktığına inanmak istemiyorum. Anayasa Mahkemesinin kuruluş kanununun 45’nci maddesinde yasal düzenlemeler başvuru konusu olamaz diye hüküm var. Bu fiili bir durumdur, Anayasa'yı hiçe saymaktır. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi karar verir, yorum yapamaz. Genel Kurul’a getirmek ne demek?

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce yüzde 10 barajının "Anayasa'ya aykırı değil" yönünde bir kararı olduğu. Seçim barajıyla ilgili karar uygulanmayacak. Karar uygulanmaz, yok hükmündedir böyle bir karar.

 Başkanlık modeline geçelim, tüm barajı kaldıralım. Başkanlık modeli olmuyorsa yüzde 10 baraj şart. Diyelim baraj yüzde 5’e çekildi. Türkiye’de koalisyon dönemi başlar, yandı keten helva. Türkiye hangi koalisyon hükümeti döneminde kalkınmış bir bakın.

YÜZDE 10'LUK VE YÜZDE 5'LİK HALİYLE VEKİL SAYILARI

Mecliste grubu bulunan partilerin yüzde 10'luk seçim barajıyla temsil edildikleri milletvekili sayılarıyla barajın yüzde 5'e düşürülmüş haliyle çıkarabilecekleri milletvekili sayısına ilişkin tablo şöyle:

 

 AK Parti

CHP

MHP

HDP

Oy dağılımı

   %45

 %26

 %13

  %6

Yüzde 10 barajı vekil sayısı

   340

 149

  61

  0

Yüzde 5 barajı vekil sayısı

   335

 139

  44

  32

 CHP : SEÇİM BARAJI  YÜZDE 3 OLSUN

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:

"AYM kendi gündemine hakimdir, gündeme alıp görüşebilir. AYM’nin seçim barajının hak ihlâli yönünde bir karar vermesi ise sıkıntılı bir durum yaratır.  AYM seçim barajının düşürülmesi yönünde bir karar verirse bu 2015 seçimlerinde uygulanmaz. Uygulanması için Anayasa'da ve seçim kanununda değişiklik gerekir.

MHP: YÜZDE 10 BARAJA İTİRAZIMIZ YOK

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu

Anayasa Mahkemesi, seçim barajına ilişkin bireysel başvuruları gündemine alıp görüşebilir. AYM’nin seçim barajının kaldırılması veya düşürülmesi yönündeki olası bir kararı ise hükmü gereği 2015 seçimlerinde uygulanamayabilir.

HDP: SEÇİM BARAJI YA KALDIRILSIN YA DÜŞÜRÜLSÜN 

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan

“Seçim barajını 12 Eylül’ün darbeci generalleri koydu. 34 senedir iktidarların işine geldiği için değiştirmiyorlar. HDP’nin  bu konuda Meclis Başkanlığı’na verdiği yasa teklifleri var. Bu tekliflerin bazıları, barajın tamamen kaldırılmasını bazıları ise yüzde 3’e düşürülmesini öngörüyor.

Anayasa Mahkemesi’nin seçim barajıyla ilgili bireysel başvurulara bakma yetkisi var. Anayasa Mahkemesi böyle bir karar verirse iki yol var. Birincisi Meclis’in yapacağı bir şey var, siyasi partiler uzlaşarak seçim kanununu ve Anayasa'yı değiştirir. İkincisi ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu karar verecek. Bu kesin bir karardır uygulanmak zorundadır. İptal yönünde bir karar verirse  barajsız seçime girilir. Bu nedenle Meclis çözüm bulmalı, AK Parti samimi ise gelsin uzlaşmayla barajı düşürelim