Yurt dışında ve gümrüklerde kullanılan oyların, partilerin oylarına eklenmesiyle Kocaeli’nin yanı sıra Amasya ve İzmir 2’nci bölgede de sonucu etkilediği ortaya çıktı. Yurt dışı ve gümrük oyları, partilerin genel oylarına 81 ilde, 85 seçim bölgesine dağıtılarak eklendi.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, AKP ’ye 2, HDP’ye 1 vekillik geçti. YSK’ya ulaşan tek itiraz ise CHP ’nin Erzincan için yaptığı başvuru oldu. Bu itiraz kabul edildi ancak sonuç değişmedi. Geçici seçim sonuçlarına göre Amasya’da AKP, CHP ve MHP 1’er vekillik kazanırken, yurtdışı oylar hesaba katılınca AKP, milletvekili sayısını 2’ye çıkardı. İkinci sıra adayı Sait Yüce TBMM’ye girdi. MHP’nin birinci sıra adayı Mehmet Sarı, parlamento dışı kaldı.

İZMİR'DE YURT DIŞI OYLARI AKP'YE YARADI

İzmir 2’nci bölgede AKP 3, CHP 7, MHP 2, HDP de 1 vekil aldı. Ancak yurt dışı oylarla tablo AKP lehine değişti. CHP’nin 7 sandalyesi 6’ya inerken, AKP 3 vekilden 4’e çıktı. AKPi 4’üncü sıra adayı Kerem Ali Sürekli milletvekilliğini kazanırken, CHP 7’nci sıra adayı Ali Engin kaybetti.

KOCAELİ'NDE HDP LEHİNE ETKİLEDİ

Kocaeli’nde AKP 6, CHP 3, MHP 2 vekil çıkardı. Ancak yurt dışı oylar eklendiğinde burada da tablo değişti. MHP’nin 1 sandalyesi HDP’ye geçti. MHP ikinci sıra adayı Lütfü Türkkan, Meclis dışı kalırken, HDP birinci sıra adayı Ali Haydar Konca vekil oldu.

20 HAZİRAN’A KADAR AÇIKLANACAK

YSK’nın kesin sonuçları açıklayabilmesi için Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’da yer alan itiraz sürelerinin beklenmesi gerekiyor. İlçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 11 Haziran’da bitti. İlçe seçim kurullarının kararlarına karşı il seçim kurullarına itirazlar dün başladı. Buraya yapılan itirazlar da yarın karara bağlanacak. 17 Haziran’a kadar il seçim kurullarının kararlarına karşı YSK’ya başvurulabilecek. YSK bu itirazları toplayıp bir veya iki gün içinde görüşecek. Kesin sonuçlar bu durumda en geç 20 Haziran’a kadar açıklanacak.