TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili ''büyükşehir'' kapsamına alan yasa tasarısının görüşmelerinde ''Atatürk'' tartışması yaşandı. BDP'li Sırrı Süreyya Önder ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin arasındaki tartışmaya CHP'li ve MHP'li vekiller de dahil oldu.

 

İşte Meclis'te yaşanan tartışmadaki diyaloglar;

 

KÜRDÜN BU ÜLKEDE DEĞERİ YOK

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: İnsan fıtratına, ortak iyilik kavramına uygun değil. Muhalefeti bu düzenlemeye karşı dikmek için illa 'Kürtler bundan fayda görecek' demek lazım. Bu nasıl diken batmasıdır, Kürdün bu ülkede Hereke halısı kadar kıymeti yok mudur?

 

Ben sizi dinledim, tartışacaksak kim istiyorsa ayağa kalksın tartışalım. Ben bir kişiye müdahale ettim mi?

 

İdris Naim Şahin: Onlar sizin gibi değil; daha sakin..

 

Sırrı Süreyya Önder: Benim sizden ders almaya hiç ihtiyacım yok. Sizin Başbakanınız 'öfke de bir belagat sanatıdır' diyor. Git, yiğitsen ona söyle...

 

YÜREĞİN YETİYORSA BAŞBAKAN'A SÖYLE

Şahin: Zaman zaman...

 

Önder: Sen o kadar kabadayıysan, yüreğin yetiyorsa, Başbakan'a 'bu kadar öfkeli konuşma de'. Diyebilir misin, diyemezsin. Onun için kabadayılığı bize yapma. Herkes gitsin kendi bulunduğu yerde yapsın veya tutarlı olmak gibi bir dendiniz olsun.

 

CHP'li Güler: Bu kişisel konuları bitirin artık...

 

Önder: Siz okulda değilsiniz. Benim nasıl konuşacağımıza ne karışırsınız. Hocalık sendromunu bitirin.

 

Kürdü katmadan hiçbir siyasi tavır almıyorsunuz. Vatanın bölünmesini istemiyorum. Cumhuriyet dediğin eşitlerin rejimidir. Cumhuriyetin hür ve eşit yurttaşları olur. Sizin anladığınız ve anlattığınız, Cumhuriyet'in özde ve sözde yurttaşlarıdır. Bölücülük ise vallahi billahi bu anlayışınız ülkeyi bölecektir. PKK'ye de gerek yoktur. Bunda ısrar ederseniz ülke ikiye değil, 40 bin parçaya bölünecektir.

 

CHP'li Güler: Benim söylemediğim şeyleri söylüyorsunuz

 

Önder: Siz sabahtan beri Kürtleri yok sayıyorsunuz, ben müdahale ediyor muyum? Sosyal demokrat vekilsiniz, 1 saat konuştunuz, 'Kürtler de insandır, kendilerini temsil hakkı vardır, yerel yönetimler reform kapısı olabilir' dediniz mi. İki muhalefet partisi de Kürtlerin işine yarar diyor.

 

KÜRTLER BİZİM ABİMİZDİR DE!

İçişleri Bakanı Şahin: Kürtler bizim kardeşimizdir.

 

Önder: Bu 'Kürtler bizim kardeşimiz' lafı kibrin en vücut bulmuş halidir. Hele bir kere de ki bizim abimizdir.

 

Şahin: 'Abimizdir. Kardeş; küçüğü de büyüğü de kapsar. Kardeşimiz.

 

Önder: En büyük savaşlar kardeşler arasında çıkmış, eşitimiz diyeceksin Sayın İçişleri Bakanı. Tarihi dinleyeceksin. Tarih şuuru sende olsaydı böyle konuşmazdın. Demokrasi bunun için güzeldir. Adıyamanlı biri gelmiş İçişleri Bakanına tarih dersi veriyor

 

MECLİS'TE ATATÜRK TARTIŞMASI

Önder: Atatürk yüzyılın gördüğü en büyük dehalardan biri, en kıymetli insanlardan birisi..

 

Şahin: Çevir kazı yanmasın.

 

Önder: Benim adım İdris Naim mi? Çevir kazı yanmasın ise Emniyet Müdürü'ne sahip çıksaydın. Bak iki günde nasıl başınız bir tarafa, bedeniniz bir tarafa gitti. Atatürk'ü sevmek, onu doğru yere oturtmaktır.

 

KİMSE ATATÜRK'Ü SEVMEK ZORUNDA DEĞİL

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan: Kimse sevmek zorunda da değil. Sever sever, sevmez sevmez.

 

MHP'li milletvekilleri: Sayın Başkan müdahale edin, Atatürk'e hakaret ediyor. Atatürk'ü sevmiyorsa çıkacak dışarı...

 

MHP'li Nevzat Korkmaz: Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk'e laf söyleyecek adam mısın?

 

Önder: Sevdalık iki baştan olur. Falancayı seveceksin, filancaya söveceksin, böyle bir şey yok

 

Korkmaz: Aynı şeyi sen de yapıyorsun. Çevir kazı yanmasın. Sen bu millete saygılıysan, bu milletin değerlerine de saygı göstereceksin. Sana daha ne laf söylenecek. Bana bu kadar laf söylense burada 1 dakika oturmam. Çünkü yüz var.

 

İNSANLIĞIN KABESİNİ TERK EDERİM

Önder: “Atatürk bu milletin en yüce değeridir” sen böyle düşünüyor olabilirsin, ben de böyle düşünmem. Bunun için niye insanlığın Kabe'sini terk edeyim. Ben, 'Marx insanlığın en yüce değeridir. Bunu idrak etmeyenin burada durmaya hakkı yoktur' desem ne kadar ciddiye alınırsa ben de o kadar ciddiye alırım.

 

Korkmaz: Hala artistlik yapmaya devam ediyorsun. Seni önce terbiyeye davet ediyorum.

 

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Devletin bakanına da saygılı ol.

 

Önder: İnsana dolap beygiri diyen birine daha fazla saygı beklemeyin. Bakansa bakanlığını bilsin. Kimse bize parmak sallayamaz

 

Şahin: Parmak da sallar el de sallar. Gürültüyle bu memlekete hizmet ettiğini mi sanıyorsun?

 

Komisyon Başkanı Güler, tartışmaların sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Tartışma verilen arada da sürdü. Aranın ardından konuşmasını sürdüren Önder, ''İncittiğim vekiller olduysa özür dilerim'' dedi.