Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRIZA) hükümeti, bakanlıklardaki lüks makam araçlarını 'lüzumsuz ve masraflı' olduğu gerekçesiyle satışa çıkardı. İşten çıkarılan 3 bin 500 kamu çalışanı ise yeniden işe alınacak.

Yunanistan'da ülke yönetimini yeni devralan Syriza hükümeti, ekonomik krizle mücadele için kolları sıvadı. Nakit sıkıntısı çeken ülke, tasarruf amacıyla devletin bütün harcamalarını masaya yatırma kararı aldı. "Ben kendi otomobilimi kullanıyorum" diyen İçişleri ve İdari Reformalar Bakan Vekili Yorgos Katrugalos, çok zorunlu olan az sayıda otomobilin haricinde bakanların kullandığı otomobillerin satılacağını açıkladı.

153 OTOMOBİL SATIŞ LİSTESİNDE

Syriza hükümeti, ekonomik kriz döneminde vatandaşların vergileriyle satın alınan bakanların makam araçlarını satılacaklar listesine aldı. İçişleri ve İdari Reformalar Bakanlığın'ın sahip olduğu toplam 153 otomobilin 70'ini siyasiler, 83'ünü ise diğer birimler kullanıyordu. Üst düzey siyasilerin hizmetine verilen otomobillerde 30 şoförün aylık maaş ve sigorta giderleri için yaklaşık 49 bin euro ödeme yapılıyordu.

Bakanların otomobile ihtiyaçları olmadığını belirten İçişleri ve İdari Reformalar Bakan Vekili, sıradışı ve sade kişiliği ile bilinen Yunanistan'ın yeni Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in taksi ya da motosiklet, Çalışma Bakanı Panos Skurletis ve Sağlık Bakan Vekili Dimitris Stratulis'in eski omobillerini, Başbakan Aleksis Çipras'ın ise Selanik plakalı bir Audi otomobili kullandığını hatırlattı.

Maliye Bakanı Varufakis, önceki gün başbakanlık konutuna motosikletiyle gelerek Başbakan Alexis Tsipras ile ilk görüşmesini gerçekleştirmişti.

KAMU ÇALIŞANLARI GERİ DÖNÜYOR

Katrugalos, ayrıca hükümetin seçim vaatleri kapsamında, daha önce memorandumlar gereğince tasarruf amacıyla işten çıkarılan 3 bin 500 kamu çalışanının yeniden işe alınacağını açıkladı.

To Vima gazetesine açıklama yapan Katrugalos, önceki hükümet tarafından başlatılan devlet memurlarının yeniden değerlendirilmesi uygulamasının süreceğini, ancak bu uygulamanın işten çıkarma amacıyla değil, kamuda performansın artırılması hedefiyle yapılacağını belirtti.

Yeni Maliye Bakanı Yannis Varufakis de göreve geldiği gün ilk icraat olarak önceki hükümet tarafından işten çıkarılan kadın temizlik işçilerini yeniden işe alacağını açıklamıştı. Varufakis, bunun yerine bakanlıktaki çok sayıda ekonomi danışmanının görevine son verileceğini bildirmişti.

(Bugün, Posta)