Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, bugün yayınladığı açıklamada, Bakan Giorgos Katrougalos'un Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yönelik almayı düşündüğü tedbirler konusunda parti temsilcilerini bilgilendirdiğini söyledi.

Sputnik'ten Elif Sudagezer'in haberine göre, Avrupa Birliği'nin yaptırım tehtitine rağmen Kıbrıs kıyılarında sondaj çalışmaları yürüten Türkiye'nin faaliyetlerinin konu edildiği Yunanistan Ulusal Dış Politika Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, Ankara'nın Kıbrıs kıyılarındaki sondaj faaliyetlerinin Avrupalı petrol şirketlerini de engellediği belirtildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu önlemler, sorunun yalnızca ikili bir ihtilaf olmadığı, aynı zamanda Avrupa'nın egemen haklarının ihlalinin bir sonucu olarak Avrupa Birliği'nin tamamını ilgilendirdiği görüşünü yansıtıyor. Avrupa Birliği ilk kez söylemler düzeyinden somut adımlara geçti ve önlem alacağını duyurdu."

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, Türkiye'nin Kıbrıs Adası açıklarındaki doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, Avrupa Birliği'nden (AB) yaptırım talebinde bulunacaklarını söylemişti.

ABD, DOĞU AKDENİZ'DE GÜVENLİK VE ENERJİ ORTAKLIĞI TASARISINI ONAYLADI

Öte yandan ABD Senato Dışişleri Komitesi, ‘Doğu Akdeniz'de Güvenlik Ve Enerji Ortaklığı Tasarısı’nı onayladı.

ABD Senato Dışişleri Komitesi tarafından kabul edilen tasarıya onay Ankara’nın Doğu Akdeniz’e ikinci bir sondaj gemisi göndermesinin ardından geldi.

Tasarı, ABD, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasında enerji işbirliğini koordine edecek bir ABD-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi kurulmasını öngörüyor.

Tasarıya göre ayrıca; Kıbrıs’a silah satışı ile ilgili kısıtlamalar kaldırılacak, Yunanistan’a 3 milyon ABD Doları tutarında askeri doğrudan yardım yapılacak ve 2020-2022 yılları arasında mali dönemlerinde Yunanistan ve Kıbrıs’a Uluslararası Askeri Eğitim yardımı yapılacak.

ÇİPRAS ‘AKLINDAN BİLE GEÇİRME’ DEMİŞTİ

Türkiye ve Kıbrıs arasında Akdeniz'deki doğalgaz kaynaklarının paylaşımı konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşanıyor.

Kıbrıs, bölgenin kendi karasuları içinde olduğunu iddia ederek sondaj faaliyetlerinin egemenlik haklarını çiğnendiğini savunuyor. Türkiye ise aksini öne sürüyor ve sondaj gemisiyle arama çalışmalarına devam ediyor.

Konuyla ilgili Türkiye’yi sürekli uyaran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yaptığı son açıklamada ‘Ankara’nın sondajı aklından bile geçirmemesi gerektiğini’ söylemişti.

‘S-400’DEN VAZGEÇİLMEZSE F-35 YOK’

Öte yandan ABD’nin tasarısında Ankara ile Washington arasında kriz yaratan S-400 alımı da yer aldı.

Buna göre, Türkiye S-400 hava savunma sistemi alma planından vazgeçmediği sürece ABD kanunları hükümleri çerçevesinde Türkiye’ye F-35 sevkiyatı yapılmayacak.

Ayrıca, Kongre’ye "Rusya’nın ve bölgedeki diğer ülkelerin faaliyetlerine karşı" bilgi verilecek.

Kaynak: Sputnik