HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yüksekdağ, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Bir darbe girişimi yaşandı, darbe girişimini kendi iktidarını büyütmek için bir fırsata dönüştürdüler. İnsanlar işinden ekmeğinden oldu. Hala kendileri gibi düşünmeyen bütün kesimlere yönelik operasyonları devam ediyor.

"Siz hiç siyasi liderliği olmayan bir darbe girişimi dudunuz mu? Tarihte yok böyle bir şey. Ama ne hikmetse Türkiye'deki fason darbe girişiminin siyasi sorumlusu hala yok ortada." dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisin Meclis'teki haftalık grup toplantısında konuştu.

Grup toplantısı HDP'ye dönük medya ambargosunu aşmak amacıyla başlatılan "HDP'yi HDP'den takip ediyorum" kampanyası kapsamında Facebook ve Periscope'ten canlı olarak yayımlandı.

'10 EKİM BARIŞIN VE UMUDUN YOLDUYDU' 

10 Ekim Ankara Garı Katliamı’nda yaşamını yitiren yurttaşları anan Yüksekdağ'ın açıklamaları şöyle:

"Bundan bir gün önce katledilen canlarımızın ölüm yıldönümüydü. Bir yıl boyunca bizler bir taraftan yas tuttuk, onlar için kanadık ama diğer taraftan da onların özlemlerini bir mücadele gücünü dönüştürmek için ısrarla yürümeye devam ettik. Bir yola çıkmışlardı, barışın ve umudun yoluydu. Ama bu ülkede bu kavramlardan ürkenler var. Tam da buna inat, barış umudunun yaşadığını ifade etmek için toplanmışlardı.

Bizler bir yıldan bu yana o umudun peşindeyiz. Aradan bir yıl geçti ne oldu? Acımızı dindirecek herhangi bir gelişme yaşandı mı? Bu bir yıllık süre içerisinde katliamın sorumluları açığa çıkartılmadığı gibi, o günden bu yana yeni katliamlarla yüreğimiz kanadı.

SURUÇ KATLİAMI

Suruç'un sorumluları açığa çıkartılsaydı bugün Türkiye toplu katliamlarla anılan bir ülkeye dönüşmeyecekti. Bundan bir yıl önce her şeye rağmen barışta ısrar edenlerin sözünü dinleseydiler bu ülkeyi yönetenler, bugün Türkiye bu kaos içerisinde olmayacaktı."

'KATLİAMLARIN SİYASİ SORUMLULARI AÇIĞA ÇIKARILMADI'

"Devlet kurumlarından destek alan bir yapılanma ile karşı karşıya olduğumuz ortaya çıktı. Ama siyasi iktidar, katliamların ardındaki siyasi sorumlularla ilgilenmedi. Çünkü bu zihniyet kendi varlığının da bir kaynağı idi. Bugün nasıl darbenin siyasi boyutlarının üzerine gitmiyorlarsa, bütün bu katliamlarda siyasi sorumluların hiçbirini açığa çıkarmamak için direndiler.Katiller yerine bizleri cezalandırmalarına karşı davamıza sahip çıkacağız."

'HER KATLİAMIN ARDINDAN OYLARININ NE KADAR ARTTIĞINA BAKIYORLAR'

"Katliamların hesabını vermeyen, bunun yasının tutmasına izin vermeyen iktidar acıyı daha da büyütmek için üstümüze geliyor. Bu katliamın acısını hissetmedikleri gibi dün ya da bugün herhangi bir açıklama duydunuz mu? Katliamdan sonra yapılan açıklamaya bakın. Dün de bu hükümetin bir yetkilisi gönül almak yerine bir kere olsun bu matemi anmaz mı?

Bu ülkenin insanının insanlığını böldüler. Bizleri bölücülükle itham edenler, Türkiye'yi çok büyük bir sosyal bölünme ile karşı karşıya bıraktılar. Bugün de katliamın ardından yeni acılar yaratmaktan başka hiçbir söylemleri olmadı. Dönemin başbakanı, katliamın ardından oylarının ne kadar arttığı ile ilgileniyordu. Yaşanan her ölümden sonra oylarının ne kadar arttığına bakıyorlar. Türkiye'nin yarını belirsiz ama yönetenler oylarının ne kadar arttığı ile ilgileniyorlar. Türkiye halklarının böyle bir yönetimle yönetilmeye layık olmadığını bir kez daha belirtiyorum"

'BARIŞ OLANAĞINI BOMBALADILAR'

 "Bir barış olanağını o gün bombaladılar. Barış mitingi öncesi ateşkes yönünde ciddi açıklamalar kamuoyuna yansımıştı. Bu koşullar altında Türkiye'nin bütün bölgelerinden barış iradesinin ortaya konacağı gündü. Barış isteyen halklar yeni bir sürecin ve barışın anahtarı olarak kendilerini ortaya koymuşlardı. Tam da böyle bir ortamda miting meydanında o alçak bomba patlatıldı.

‘BARIŞ DEMEKTEN BARIŞ İÇİN YÜRÜMEKTEN VAZGEÇMEDİK’

O günden bu yana barış adına atılan her adımı sabote etmek için bir iktidar ile yüz yüzeyiz. O günden sonra da bizler barış demekten, barış için yürümekten vazgeçmedik. Ama siyasi iktidar çatışma siyasetinden yana tavır aldı.

'ASKERDE DAĞA GİDENDE BU VATANIN EVLADIDIR' 

Katliamdan bu yana barış olanaklarını çiğneyen bir iktidar politikası ile karşı karşıyayız. 'Askerin görevi ölmektir, ölmek için maaş alıyor' diyen AKP'liler var. Bir yıl boyunca ölen Kürt gençleri asker, polis hiçbir zaman gündemlerinde olmadı. Bu ölümleri durdurmak için bir siyasetleri olmadı. Bu vatan için daha çok kan akması gerekiyor açıklaması yapıyorlar. Çıkıp toplumu bütün bileşenleri ölüm kaderine mahkum eden bir muktedir yerine koyuyorlar. Daha çok bedel ödeyeceğiz diyorlar, kim ödüyor bu bedeli? AKP yöneticilerinin saraydakilerin çevredekilerden birisinin tırnağına taş değdiğini duydunuz mu? Askere giden dağa da giden bu ülkenin yoksul ailelerinin evladı."

ŞIRNAK HALKIYLA DAYANIŞMAYA DAVET

"Bir kentin yüzde 85'i ortadan kaldırılmışken, halen kentte giriş çıkışlar yasak. Şırnak halkı kendi evine giremiyor. Bu da yetmiyor topraklarından ayrılmamak için kent merkezinin biraz ötesinde buldukları yere çadır kuran ve bütün zorluklara rağmen yaşamını sürdürmeye çalışan 3 bine yakın insanı oradan da göçertmek istiyorlar.

Oradaki ailelerin tek talebi var; kış geliyor o çadırlarda yaşayabilecekleri bir çatı istiyorlar. 3 haftadır valilikle, hükümetle ve kaymakamlık ile görüşüyoruz. Ama bir yaşam alanına kavuşmalarına izin verilmiyor. Önerdikleri şey; terk edin. Şırnak halkına mülteci olun diyorlar. Kendi topraklarından kovuyor. Oradaki binlerce insan aylardır bu zulme direniyor. Herkesin bu direnişten ders alması gerekiyor"

POLİSİN YÜKSEKOVA’DA  ÖLDÜRDÜĞÜ 4 YURTTAŞ

"Bu ölümlerin bir mesajı var. Yüksekova halkına 'bu şehirde yaşamınıza izin vermeyeceğiz.' diyorlar. Yüksekova kısa bir süre önce çok büyük bir yıkımın içerisinden çıktı. Panzerden ateş açılıyor, yapılan açıklama yüz kararası. Bizleri aptal yerine koyuyorlar, aklımızla alay ediyorlar. Teknik arıza olmuşmuş. Kamera görüntüleri ortaya çıkıyor, yaralılar bile taranmış. Arızanın nerede olduğunu biliyoruz, zihniyetlerinde. Yalanlar her gün ortaya çıkıyor ama yalan söylemekten de vazgeçmiyorlar."

'İKTİDAR ŞİDDETTEN BESLENİYOR'

"Van'da, Diyarbakır'da siyasi cinayetler yaşanıyor. Her gün silah sesini duyuyoruz. Bunun sorumlusu siyaset alanını kapatan iktidardır. Siyaset alanını bu kadar daraltırsanız, bu kaostan şiddet beslenir. Ama iktidar şiddet siyasetinde ısrarını sürdürüyor. Bakın grup toplantılarına çıkıyor en küçük muhalefet, başkanlığa onay veriyor. Ana muhalefet partisi 'en iyi nasıl muhalefet edilmez'in kitabını yazıyor. Yapabildikleri tek şey ruh çağırmak. Yenikapı'da buluşuyorlar. Ama artık ruh çürümüş. Yenikapı'da düzenlediğiniz ruh çağırma töreniniz bir işe yaramaz, sizin ruhunuz çürümüş. Tek parti iktidarında buluşan bir yapılanma var karşımızda."

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

"Bir darbe girişimi yaşandı, darbe girişimini kendi iktidarını büyütmek için bir fırsata dönüştürdüler. İnsanlar işinden ekmeğinden oldu. Hala kendileri gibi düşünmeyen bütün kesimlere yönelik operasyonları devam ediyor. Siz hiç siyasi liderliği olmayan bir darbe girişimi dudunuz mu? Tarihte yok böyle bir şey. Ama ne hikmetse Türkiye'deki fason darbe girişimini siyasi sorumlusu hala yok ortada.

Bunu sorduğumuz için bize saldırıyorlar. İstediğiniz kadar saldırabilirsiniz doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Kendi içlerine yönelik bir darbeci operasyonu başlatırlarsa alt üst olacaklarını, dengelerini yitireceklerini biliyorlar. Darbe girişiminden önce darbecilerle can ciğerdiler. Darbe girişimden sonra da, kendi içlerindeki darbecilerle yürümeye devam ediyorlar. Bu çok açık bir suçtur.

Gerçeklerin üstünü yalanlarla, televizyonları kapatarak örteceğinizi sanıyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Yalanlarını uzun süre gizlemeye başaramayacaklar. Güç bela bir darbeyi araştırma komisyonu kuruldu ama işin ilginç yanı, AKP'li üyeler Gülen'i öven milletvekilleri.

Dün Gülen'in öven AKP milletvekili, bugün Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a hakaret ediyor. Yaranmak için, kendisini pazarlamak için. Bu AKP içerisindeki siyasi seviyenin sıfırın altında olduğunu gösteriyor. Küfürle hakaretle bizim üzerimizden kendini pazarlamaya çalışan bu zihniyetle asla uzlaşmayacağız. Bu küfürbazlıklarıyla, bu seviyesizlikleriyle kendilerini ifşa ediyorlar."

'HDP VE DBP’YE YAPILAN OPERASYONLAR'

"Bizleri siyasi soykırım operasyonları ile güçten düşürmeye, alanımızı daraltmaya çalışanlara bilsinler ki; bulunduğumuz her yeri direniş alanına çevireceğiz. Hatırlatırım on bin siyasetçi tutuklandıktan sonra kimseyi bırakmadık diyerek, gerinenler ondan bir süre sonra yerel seçimlerde halkımızın başarısıyla yüzleştiler. Bugün de mevzilerimizi, kurumlarımızı terk etmiyoruz"