HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Dersim Belediyesi ve Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti tarafından düzenlenen "Unutturmak değil, yüzleşmek! Soykırım tanınsın, Dersim'i yeniden inşa edelim!" başlıklı konferansta konuştu.

Yüksekdağ, devletin Dersim'de gerçekleştirdiği katliam ile bu topraklardaki yaşam izlerini silmeyi hedeflediklerini ifade etti.

"Bir kültürün bir yaşamın yok edilmeye çalışıldığı bu topraklarda yeniden bir araya geldik” diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

“37-38 Dersîm soykırımı bölgede yaşayanların bütün yaşam izlerini yok etmeye hizmet ediyordu. Katliamın amacı bölge içerisindeki farklılıkları eritmek içindi. Geride bırakılan süre boyunca her soykırım, her katliam siyasi iktidarın uygulamaları bu topraklarda yaşayanların direnç kaynaklarını arttırmasına neden oldu."

Kadim topraklarda acının, gözyaşının, yasın son bulması için soykırımlar karşısında direncin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Yüksekdağ, soykırımlar karşısında sürekli olarak direnişin de devam ettiğini ifade ederek, "Soykırım karşısında direniş odaklarını büyütmeliyiz. Aradan yıllar geçtikten sonra hatırlıyoruz ve yeniden yaşıyoruz hissediyoruz. Tarih boyunca direnç içerisindeyiz" diye konuştu.

'KÜRTLER İTAAT ETMEDİ'

"Soykırımcı zihniyet her yerde kendisini sürdürüyor" diyen Yüksekdağ, Dersim katliamının üzerinden 78 yıl geçmesine rağmen bugün Sur'da, Nusaybin’de, Yüksekova’da, Şırnak’ta ve ‘abluka’ altındaki diğer kentlerde soykırım uygulamalarının devam ettirildiğini savundu.

Yüksekdağ, "Aynı saldırganlık 78 yıl önce elde ettiği sonuçları şimdi edemiyor. Tahribat ve saldırganlık seviyesi kıyaslandığında onlarca Dersim saldırısı gerçekleştirildi diyebiliriz. İtaat ettiremedikleri Kürtlerin kentlerine girip bütün halkı kendi diktatörlüklerinin karşısında ezip geçecekler. Yıkım ve imha üzerinden kendilerini kanıtlamış olacaklardı. 10 aydır tümen tümen askerlerine rağmen tanklarına toplarına rağmen Kürt halkının direnişi, onuru karşısında bir zafer çıkaramamışlardır" diye konuştu.

“DERSİM’İN RUHU YOK EDİLEMEDİ”

Dersim'de soykırıma yol açan bu saldırganlığın tarihteki son günlerini yaşadığına değinen Yüksekdağ, "Soykırım saldırıları sürgünle yerinden edilmelerle halklara karşı başlattıkları saldırıların devamı Maraş'ta Sivas'ta minyatürler olarak gerçekleştirildi. Ama şimdi karşılarında boyun eğmeyen Kürt halkı var. Bugün bizler kültürümüzle, bu güçlü duruşu sergiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yüksekdağ, "Onların geleneği ve tarihi soykırım üzerine kurulu bizimkisi ise Mezopotamya'nın inşasından geçiyor. Dersim'in inşası da bu temelde ele alınıyor. Bizler bu zulme soykırım zihniyetine karşı geleceği inşa ediyoruz. Siyasi soykırım operasyonları da bunun bir parçası. Çocuğunu kadınını yurtsuzlaştırdı. Tüm bunlara rağmen Dersim'in ruhunu yok edemedi" dedi.

'BUGÜN DE BİZ ONLARA DERT OLUYORUZ'

Yüksekdağ, "Nasıl diz çökmediysek Seyit Rızalar gibi ve onlar nasıl dert olduysa devlete bugün de bizler onlara dert oluyoruz" diyerek, Kürt halkının yok edilmeye ve topraklarından atılmaya çalışıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: DİHA