HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Mersin'de yargılandığı dava kapsamında söz alarak "Mahkemelere bana ceza verilsin diye talimat verildi" demesi üzerine mahkeme başkanı SEGBİS'i kapattı. Savcı ise verdiği mütalaada 9 yıl hapis cezası istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 2016 yılında partisinin Mersin İl Örgütü Olağan Kongresi ve 2016'da kentte katıldığı Newroz etkinliğinde yaptığı konuşmadan dolayı hakkında, "Örgüt Propagandası Yapmak" ve "Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama" suçlaması ile 9 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Yüksekdağ, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, avukatları ve partililer duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Sibel Yiğitalp ile Yüksekdağ'ın babası Mevlüt Yüksekdağ takip etti.

Dihaber'de yer alan habere göre, yapılan kimlik tespitinin ardından savunmasına geçilen Yüksekdağ, talep ettikleri konuşma çözümlerinin eksik olan kısımlarının kendisine iletilmesini istedi. Savunma yapmayacağını belirten Yüksekdağ'ın, avukatları ise süre talebinde bulundu. Mahkeme ardından savcılık mütalaasına geçildi. 

SAVCI CEZA İSTEDİ

Savcılık mütalaasında Yüksekdağ'a "Örgüt Propagandası Yapmak" ve "Türk Milletini Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama" suçlaması ile üst sınırdan 9 yıla varan hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. 

'BANA CEZA VERİLMESİ İÇİN MAHKEMELERE TALİMAT VERİLDİ'

Savcılık mütalaasına karşı söz hakkı isteyen Yüksekdağ, "Burada herhangi bir duruşma görülmüyor. Burada herhangi bir dava görülmüyor. Bana istediğiniz cezayı verin. Ne ceza verirseniz verin. Bu davalarda bana ceza verilmesi için talimat verildiğini biliyorum. Bana istediğiniz cezayı verebilirsiniz. Siyasi kimliğim nedeniyle yaptığım konuşmalardan dolayı yargılanıyorum. Savunma hakkımı kullanamıyorum. Sayın savcının mütalaasını kabul etmiyorum. Hiçbir mahkemenin bize baskı yapma hakkı yoktur. Türkiye'nin 3’üncü büyük partisinin Eş Genel Başkanıyım. Burada söylenecek bir söz varsa o da bu mahkemelerin talimatla hareket ettiğidir" diye konuştu.

MAHKEME BAŞKANI SEGBİS'İ KAPATTI

Yüksekdağ'ın savunmasını yarıda kesen mahkeme başkanı kimseden talimat almadığını söyleyerek, eksiklerin giderilmesine karar verip mahkemeyi 20 Nisan tarihine erteledi. Ardından salonu boşaltan mahkeme Başkanı, Yüksekdağ'ın konuşmak istemesine karşı SEGBİS'i kapattı. 

Açıklama sırasında polis, açıklama yapılamayacağını ileri sürerek, kitleden dağılmalarını istedi. Kitlenin tepkisi üzerine polis, valilik talimatı olduğunu ve müdahale edeceklerini söyledi. Açıklamaya katılanlar ise zılgıtlar çekerek protesto etti.