HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Figen Yüksekdağ, HDP'ye yönelik saldırıların siyasi iktidarın söylemleri ile arttığına işaret ederek, "Bugün siyasi iktidar silahlı saldırıların azmettiricisi durumundadır. Hükümete çağrı yapıyorum. Silahla aralarına mesafe koysunlar. Bizi baraj altında bırakmak için silahla siyaset yapmaktan vazgeçsinler. Bütün Türkiye toplumuna zarar verirler" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van milletvekili adayları, Akdamar Otel'de basınla buluşma ve dayanışma kahvaltısında bir araya geldi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Figen Yüksekdağ ile HDP Van adayları Lezgin Botan, Yurdusev Özsökmenler, Selami Özyaşar, Tuğba Hezer, Remzi Özgökçe, il ve ilçe belediye eşbaşkanları, HDP ve DBP il ve ilçe eşbaşkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. HDP bayrakları ve "Yeni yaşam" vurgusunu içeren pankartlar ile donatılan salonda kahvaltı öncesi konuşan Yüksekdağ, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'İKTİDAR TARİHSEL BİR SORUMSUZLUK SERGİLİYOR’  

Türkiye siyasetinin kritik bir aşamadan geçtiğini belirten Yüksekdağ, Türkiye'de demokrasi ve özgür bir seçim ortamının yaratılması konusunda HDP'nin sorumluluğunu yerine getirdiğini söyledi. Son dönemde HDP'ye yönelik saldırılara dikkat çeken Yüksekdağ, demokrasiye ve sandığa sahip çıkarak, seçim sürecinin barış ve demokrasiye uygun bir şekilde gelişmesini sağlamanın siyasi bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına işaret eden Yüksekdağ, "Siyasi iktidar tarihsel bir sorumsuzluk sergiliyor. Bu kadar tarihsel bir aşamadan geçerken AKP ve Erdoğan'ın sorumsuz söylemlerini Türkiye toplumu kaldırmak zorunda değil" dedi.

'TAHAMMÜLSÜZLÜK HEZEYANI VAR'

Siyasi iktidarın barış ve demokrasi sorununu çözmeyerek, toplum üzerinde baskı yarattığını vurgulayan Yüksekdağ, "Siz bu ağırlığı hafifletme sorumluluğunu gösteremiyorsanız; kusura bakmayın halkımız bu ağırlığı atmasını çok iyi bilir. AKP artık Türkiye toplumu üzerinde bir ağırlığa dönüşmüştür. Bu ağırlığı atma zamanı gelmiştir. Bu ağırlığı atarlarsa geleceğe yürüme kararlığını göstereceklerdir. Partimizin Türkiye halklarının temsilcisi ve siyasi alternatifi olarak elde ettiği başarıyı hazmedemiyorlar. Tahammülsüzlük hezeyanı var. Bunları dinlediğiniz zaman şoka kapılıyorsunuz. Siyasi partiler ile laf yarışına giren, gerilim dilini kullanmakta hiçbir sakınca görmeyen bir siyasi parti lideri ve bir Cumhurbaşkanı ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanından ziyade AKP başkanlığını yürüten bir siyasi karakter var. Türkiye siyasetinde böyle bir karakter bozulmasına bizim tahammüllümüz yoktur. Bu bozulma gittikçe çatışma dilinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu tahammülsüzlük HDP'nin 2015 seçimlerinde elde edeceği başarıya olan tahammülsüzlüktür" diye konuştu.

'HDP'YE SALDIRMAKTA MARİFET BULUYOR'

HDP'nin yükselişinin engellenemeyeceğini söyleyen Yüksekdağ, "Artık ok yaydan çıkmış ve barajın kapakları açılmıştır. HDP bir yükseliş yaşadı, bu yükseliş devam edecek. 2015 seçimlerinde halkın karşısına baraj çıkarmış olabilirsiniz ama geçmiş olsun o baraj kapakları açılmıştır. Hepimizi sevindiren, heyecanlandıran bu gelişme karşısında siyasi iktidar büyük bir rahatsızlık duyuyor. Türkiye toplumu uzun yıllardan bu yana ilk defa heyecanlanıyor. Bu heyecan bütün toplumsal yapının gücüdür. Bir Cumhurbaşkanı buna niye tahammül gösteremez? Bir Cumhurbaşkanının bunun karşısında sevinmesi gerekirken HDP'ye saldırmakta marifet buluyor. O zaman sen halkının coşkusundan ve heyecanından kopmuşsun ve halkına yabancılaşmışsın. Böbürlenme padişahım senden büyük Allah var! Senden büyük halk var. Cumhurbaşkanı bu gerçeği unutmuş, kibrinin tutsağı haline gelmiş" ifadesinde bulundu.

'ONLARA İNSANLIĞI ÖĞRETECEĞİZ’   

Tendürek provokasyonunu hatırlatan Yüksekdağ, provokasyonun hükümetin elinde patladığını ve buna bütün dünyanın tanıklık ettiğini söyledi.

Hükümetin kirli bir tezgâhın kurulması ve işletilmesinde rol oynadığının halk tarafından görüldüğünü söyleyen Yüksekdağ, "Tüm kirleri ve pasları ortaya çıktı. Ağrı'da kendimizi ortaya koyduk. 'Size insanlığı öğreteceğiz' dedi o halk. Yaralı ve kan kaybeden askerleri kurtarmak için kendini ortaya koyan Diyadin halkı bir insanlık dersi vermiştir. İnşallah bu insanlık dersini öğrenmeyi başarabilirler. Saray yaptık, saltanat yapacağız hırsıyla insanlığı unutan siyasi iktidara rağmen biz insanlığı unutmayacağız. Onlara insanlığı öğreteceğiz. Her şey sizin ayakkabı kutularınızdaki para değildir. Eğer siyaset yapıyorsak insanlık değerlerini yüceltmek içindir. Barış ve demokrasinin önünü açmak içindir. Buna hizmet etmiyorsanız sizin siyasetiniz silinir gider" dedi.

'HÜKÜMET SİLAHLA ARASINA MESAFE KOYSUN’        

Yüksekdağ, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ağrı provokasyonu ardından eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya ait olduğu iddia edilen ve sosyal medyada yayılan konuşma tapelerinin sorması üzerine Yüksekdağ, tapeler ortaya çıkmadan önce görgü tanıkları ve partililer aracılığı ile o bilgilere ulaştıklarını belirterek, "Yaptığımız bütün yorumlarda o gençlerin oradan cenazelerinin çıkmasının planlandığını söyledik. Tapelerdeki konuşmaya oldukça paralel bilgilere ulaştığımızı ifade etmiştik. Bugün siyasi iktidar silahlı saldırıların azmettiricisi durumundadır. Hükümete çağrı yapıyorum; silahla aralarına mesafe koysunlar. Bizi baraj altında bırakmak için silahla siyaset yapmaktan vazgeçsinler. Bütün Türkiye toplumuna zarar verirler" dedi. (DİHA)