YüksekSeçim Kurulu’nun (YSK) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın mitinglerine 13 saat 32 dakika ayıran TRT’nin seçim dönemi yasaklarına ihlal ettiğine karar verdi ve ilk kez ihlal cezası verdi. YSK, Samanyolu’na ise sekiz kez program kapatma cezası kesti. Samanyolu bu programlarda sekiz kez belgesel yayınlayacak.

YSK Ak Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek’in sonbaharda açılacak çiftlik projesini anlatan reklamlarda ise 5’e karşı 6 oyla kılpayı vize verdi. CHP’den sonra AK Parti’nin de e-seçmen uygulamasına da YSK’dan bugün yasaklama kararı çıktı.

SAMANYOLU’NA 8 KEZ PROGRAM KAPATMA


Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu'nun haberine göre; YSK bu sabah 9.30’da RTÜK’ten seçim dönemi yasaklarını ihlal iddiasıyla gönderilen İzleme ve Değerlendirme Raporlarını görüştü. YSK’nın görüştüğü RTÜK raporuna göre TRT Haber mitinglerden kesitler yayınladığı seçim yayınlarının toplam yayın süresinin yüzde 89.52’sini (13 saat 32 dakika) AK Parti’ye, yüzde 5.29’u (48 dakika) MHP’ye, yüzde  4.96’sı (45 dakika) CHP’ye, yüzde 0,22’si (2 dakika) BDP’ye ayırdı. YSK, iktidara 13 saat 32 dakika muhalefete 2 dakika ayrılmasını “ihlal” saydı. TRT’ye YSK’dan bugün ilk kez “uyarı” çıktı. Ancak, RTÜK Yasası’na göre ancak ikinci kez “uyarı” verilmesi halinde program kapatma gibi etkin bir ceza verilebileceği ve seçime de çok az süre kaldığı için TRT’nin bu uygulamasının cezası sadece uyarmakla sınırlı kalacak. Bu seçim döneminde RTÜK’ün, YSK’ya rapor gönderdiği 31 kanal arasında 11 raporla Samanyolu Haber ilk sırada yeralmıştı. YSK, Samanyolu’na daha önce uyarı verildiği için bugün tam 8 kez program kapatma cezası kesti.

CHP TEMSİLCİSİ: DAVUL YSK’DA TOKMAK RTÜK’TE

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, verilen kararları Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

“Biz devlet televizyonu TRT başta televizyonların seçim döneminde tarafsız ve eşit yayın yapmadığı konusunu 2011 seçimleri sırasında da gündeme getirmiştik. CHP olarak hangi kanalın o tarihte hangi yayını yaptığını saniye saniye gösteren bir çalışma yapmıştık. Bunu YSK’ya sunduk. YSK’da RTÜK’e gönderdi ve rapor istedi. Ancak, iki kez yazı gönderilmesine rağmen RTÜK’ten yetersiz cevaplar geldi. Seçime çok kısa bir süre kala YSK’nın TRT’ye verdiği uyarma cezası da son derece etkisizdir ve yetersizdir. RTÜK Kanunu ve RTÜK’ün bu siyasi yapısı devam ettiği sürece YSK’nın yapabileceği birşey yoktur. YSK’nın eli kolu bağlıdır. Çünkü davul YSK’da tokmak RTÜK’Te.

GÖKÇEK’İN REKLAMLARINA VİZE

Ankara CHP İl Başkanlığı’nın  Sayın Melih Gökçek’in sonbaharda açılacak çiftlik projesi ile ilgili reklamlarına ilişkin şikayeti de görüşüldü. YSK bu yayınları da RTÜK’e sordu. RTÜK’ten gelen yazıda, ‘Belediyenin yaptığı ticari reklamdır, seçim yasaklarını ihlal yok’ denildi. 11 YSK üyesinin katıldığı bugünkü toplantıda 6’ya karşı 5 oyla ‘ihlal yoktur’ kararı çıktı. Ama bunun adı RTÜK’ün dediği gibi reklam değil propagandadır. YSK’nın 554 sayılı kararına açıkça aykırıdır. YSK’nın 554 sayılı kararı ve 298 sayılı Seçim Kanunu’na göre belediyeye ait otobüs duraklarında ilan ve reklam yasaktır. Ama Sayın Gökçek bütün duraklarında kollarını açmış boy boy afişlerle reklam yapıyor. Artık YSK’nın yapacağı hiçbir şey yok. RTÜK Yasası elini kolunu bağlıyor.

'AK PARTİ KANUNLARA KAFA TUTUYOR'


YSK CHP’nin e-seçmen uygulamasını üç kez durdurdu. Biz de bu kararı hemen uyguladık. AK Parti ise YSK’nın CHP’nin e-seçmen uygulamasını üç kez kapatmasına rağmen bu uygulamayı başlattı. YSK bugün bu konuyu da görüştü. Kurul, AK Parti’nin e-seçmen uygulamasının da kapatılmasına karar verdi. AK Parti neden kanunlara kafa tutuyor. YSK’nın ihlal saydığı uygulamayı yapıyor”