YSK adaylıklarını veto ettiği ve aralarında "Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu"nun adaylarının da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayına ilişkin kararını açıkladı.

YSK 6 bağımsız adayın 12 Haziran'daki seçimlere katılmasına onay verdi. Zana, Dicle, Kürkçü, Kışanak, Yıldız ve Tuncel seçimlere katılabilecek

YSK'nın kararına göre; Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adaylarından Gülten Kışanak, Leyla Zana, Hatip Dicle, Ertuğrul Kürkçü, Salih Yıldız ve Sebahat Tuncel 12 Haziran seçimlerine katılabilecekler.

Bloğun Elazığ Bağımsız Milletvekili Adayı İsa Gürbüz ile diğer bağımsız adaylardan Çiçek Otlu ve Şerafettin Efe'nin itirazları ise kabul edilmedi.

YSK Başkanı, kararların oy birliğiyle alındığını duyurdu.

Veto yiyen diğer bağımsız adaylardan Harun Özcan da seçime girme hakkı kazandı. Çanakkale'den bağımsız adaylığını koyan Harun Özcan, 2007 seçimlerinde de Genç Parti'den aday olmuştu. Abdullah Kızılay ve Nezir Sincar'ın ise dosyalarının incelemelerin devam ettiği kaydedildi.

YSK kararı sevinçle karşılandı. Demirtaş, Kürkçü, Tuğluk, Sakık ve Kaplan halkın direnişini selamladılar ve görüşlerini şöyle dile getirdiler:

DEMİRTAŞ: Dün Bismil'de kursunla öldürülen İbrahim Oruç, yerde yaralı yatarken polisler tarafından yüzü tekmelenmiş. Görüntü ve fotoğrafları var. Ağzına gelen tekmelerden dolayı İbrahim'in dişleri yattığı yere dökülmüş. Evet hepimiz çok acılar çektik ama, bizi insanlığımızdan utanır hale getirenlere karşı inadına ‘insan’ kalacağız. Varsın insanlıktan çıkanlar kendi vahşi dünyalarında iktidarlarının keyfini sürsünler. 18 yaşında lise son öğrencisi İbrahim için çok üzgünüm. Allah rahmet etsin bütün halkımızın başı sağ olsun. İbrahim'in sonsuzluğa doğru yolu açık olsun. Barışı ve özgürlüğü kazandığımız gün senin ve senin gibi insanların mezarı başında öncelikle size armağan edeceğiz, sözümüz olsun.

KÜRKÇÜ: Mersin Bağımsız Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, Türkiye halkına teşekkür etti. Kürkçü, "yüzlerce, binlerce, milyonlarca insan Voltaire gibi davrandı ve görüşlerimize katılmayanlar bile destek verdi. Bu, olağanüstü bir yüceliş halidir. Tüm halkımıza müteşekkiriz" dedi. Kürkçü, Bismil'de polisin katlettiği İbrahim Oruç için de "sevgiyle anıyoruz" dedi.

Eşit, adil, özgür bir seçim yolunun açılmasının memnun edici olduğunu belirten Kürkçü, yine de engellerin kalkmadığını söyleyerek, yüzde 10 barajını işaret etti. Kürkçü, "yüzde 10 barajı nedeniyle bağımsız adaylarız. Barajsız, engesliz, halkın iradesinin açığa çıkacağı demokratik bir süreç için mücadele edeceğiz" diye konuştu

TUĞLUK: Van bağımsız adayı Aysel Tuğluk da kararın demokrasi adına bir kazanım olduğunu ifade etti; bundan sonra haksızlıklara karşı partilerin daha bir dayanışma içerisinde olmasını temenni etti. Tuğluk, "Keşke YSK'nın bu kararı bir yurttaşımızı kaybetmemizden önce verebilseydi" dedi.

SAKIK: Muş bağımsız adayı Sırrı Sakık, NTV'ye telefonla bağlandı ve "Siyaset dünyası artık Kürt Sorununu çözmelidir. Ret ve inkar politikaları ortadan kaldırılmalı. Kürtler de yasalar önünde güvence altında olsun. Sorunun kökten çözümü için hepimizin sığınacağı bir Anayasaya ihtiyaç vardır" dedi.

KAPLAN: Şırnak bağımsız milletvekili adayı Hasip Kaplan ise, twitter'dan İbrahim Oruç'un öldürülmesine atıfta bulunarak, "Buruk duygular içerisindeyim. Bir gencimiz öldürüldü. Yüzlerce yaralı ve gözaltı var. Halkın demokratik mücadesi etkili oldu. YSK yanlıştan döndü" diye yazdı.