KIŞANAK'IN MEMNU HAKLARI İADE BELGESİ YSK'YA VERİLDİ

BDP eski Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak’ın memnu haklarını iade belgesi Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) iletildi.

Aralarında BDP’nin desteklediği bağımsız adayların da yer aldığı 12 ismin adaylıklarının iptal edilmesinden sonra YSK Başkanı Ali Em’in yaptığı “Bazı eksik evraklar gelirse sorun aşılabilir” açıklamasının ardından başvuruları iptal edilen milletvekili adayları tek tek mahkemelerden memnu haklarını iade belgesini almaya başladılar.

BDP’nin avukatı Mehmet Nuri Özmen, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alınan Gültan Kışanak’ın milletvekili adayı olabilmesi için gerekli olan memnu haklarının iade belgesini YSK’ya getirdi.

ZANA VE DİCLE'YE MAHKEMEDEN ONAY

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Leyla Zana ve Mehmet Hatip Dicle'nin, "Yasaklanmış haklarının bulunmadığı" kararını verdi.

SEBAHAT TUNCEL BELGELERİNİ YSK'YA İLETTİ

Sebahat Tuncel hakkında İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nin adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını 6 ay hapse çevirip, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin verdiği karar, YSK'ya sunuldu.

Kararı YSK'ya Sebahat Tuncel'in avukatı Baran Doğan götürdü. YSK çıkışı basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Doğan, artık müvekkilinin veto edilmesine gerekçe olacak hiçbir engelin olmadığını belirterek, "YSK'nin kararını beklemeye gerek yok, müvekkilimin adaylığı kesinleşmiştir" dedi.

İSA GÜRBÜZ İTİRAZ DİLEKÇESİNİ VERDİ

BDP'nin desteklediği bağımsız adaylardan İsa Gürbüz YSK'nın veto kararıyla ilgili itiraz dilekçesini Elazığ İl Seçim Kurulu'na sundu. Gürbüz'ün avukatı Mehmet Sıddık Karagöz, Gürbüz'ün 2004 yılında Karakoçan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kaçak elektrik kullandığı iddiasıyla 904 lira para cezasına çarptırıldığını kaydetti.

Gürbüz hakkında 2009 yılında katıldığı bir radyo programında da suç ve suçluyu övdüğü iddiasıyla Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce önce 1 ay hapis cezası verildiğini ancak bu cezanın 600 lira idari para cezasına çevrildiğini ifade eden Karagöz, Gürbüz'ün her iki para cezasını da ödediğini söyledi. YSK'nın Gürbüz'ün adaylığını iptal gerekçesinde 2004 yılındaki kararın üzerine 5 yıllık denetimli süresi bitmeden tekrar 2009 yılında suç işlendiğinin dile getirildiğini anlatan Karagöz, ancak her iki mahkeme kararında da Gürbüz'ün haklarını kısıtlayan TCK 53. maddenin uygulanmadığını, dolayısıyla iptal kararının tutarsız olduğunu savundu.

KÜRKÇÜ DE İSTENİLEN BELGEYİ YSK’YA SUNDU

YSK tarafından milletvekili adaylığı veto edilen Ertuğrul Kürkçü’nün vetoya gerekçe gösterilen ‘memnu Hakları iade edildiğine’ dair belgeyi alarak YSK’ya verdiği öğrenildi.

Ertuğrul Kürkçü İstanbul'daki Ağır Ceza Mahkemesinden "memnu haklarının iade edildiğine ilişkin" belgelerini aldı. Kürkçü’nün, adaylığının vetosuna gerekçe gösterilen belgenin YSK’ya dün verildiği bildirildi.

YSK'DAN SON AÇIKLAMA

YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, yarın 10.00’dan sonra iletilen belgelerin tek tek değerlendireceğini belirterek, kurulun, demokratik hakların önünü açmasını temenni ettiğini belirtti.

Teslim edilen evrakların mahiyeti ile ilgili ön inceleme ve değerlendirme yapıldığını kaydeden Özsoy şöyle dedi: "Bağımsız adayların başvuruları yarın saat 10.00 itibariyle değerlendirmeye alınacak. Ben Kurulumuzun demokratik hakların gelişmesi yönünde, temel hak ve özgürlüklerin önünü açacak mahiyette yorum ve değerlendirmeler yapabileceğini umuyorum, düşünüyorum. Bu benim şahsi kanaatim.

Son gelişmelerle, belgeler yeni temin edildi. O bilgiler geçmişi yansıtıyor. Geçmiş durumun tespitinden ibaret. Kurulumuzun olumlu, demokratik hakların önünü açacak mahiyette bir değerlendirme yapmasını temenni ediyorum. Bu benim şahsi temennim tabii. Yarın ne olacağını göreceğiz."

ANF