Anayasa uyarınca seçimler konusunda her türlü iş ve işlemlerden sorumlu olan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Başkanı Sadi Güven, olası bir seçime hazır olduklarının bilinmesini istedi.

"Seçim kararı almak bizim işimiz değil ama seçim yapmak bizim işimiz" diyen Güven, yasada belirtilen 90 günlük süreden daha kısa zamanda da seçimin yapılmasının mümkün olduğunu, geçmişte de benzer durumların yaşandığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın hükümeti kurma görevini verdiği Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP ile koalisyonunun bir seçenek olmaktan çıktığını açıklamasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den randevu istedi.

Bahçeli’nin tutumuna göre koalisyon kurulabileceği gibi Davutoğlu’nun 'tek ihtimal' olarak nitelediği erken seçim de gündeme gelebilecek.

SEÇİM HAZIRLIKLARINA BAŞLAMIŞTIK   

BBC Türkçe'den İlhan Taşcı’nın sorularını yanıtlayan YSK Başkanı Sadi Güven, bir seçim bittiği zaman bir sonraki seçimler için hazırlıkları yaptıklarını anlatırken, "Herhangi bir seçim kararı alınmadan hazır oluruz. Bu kapsamda zaten hazırlıklara başlamıştık onlar devam ediyor" dedi.

Henüz alınmış bir seçim kararı olmadığına işaret eden Güven, bu hazırlıkları da 'stoklarındaki eksiklikleri tamamlama adına' yaptıklarını vurguladı.

SEÇİM KISA SÜREDE YAPILABİLİR 

Seçim kararının TBMM’de alınması ile Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin yenilenmesi kararı vermesi arasında YSK açısından fark olup olmadığı sorusuna ise Sadi Güven’in yanıtı "Biz seçim kararı alındığı takdirde öyle ya da böyle pozisyonumuzu alırız. Bizim için seçim kararı alınması önemli" oldu.

Seçim kararı alındığı takdirde gereğini yapacaklarını aktaran YSK Başkanı Sadi Güven, "Seçim kararı almak bizim işimiz değil ama seçim yapmak bizim işimiz. Alındıktan sonra nasıl alındığı bizim dışımızdaki bir konu” yorumunu yaptı.

90 GÜN ZORUNLU MU?        

Anayasa uyarınca erken seçim kararı Meclis tarafından verilmişse, TBMM seçimin tarihini de belirliyor. Eğer bu kararı Cumhurbaşkanı alırsa o zaman anayasaya göre kararın alındığı günden sonra gelen 90. Günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.

Bu noktada Yüksek Seçim Kurulu’nun takdir yetkisi var. YSK eğer gereksinim duyarsa seçim gününü daha da öne alabilir.

Bu konudaki sorularımız üzerine YSK Başkanı Sadi Güven, 90 günün bağlayıcı olmadığını geçmiş yıllarda daha erken de yapıldığının olduğunu anımsattı. Sadi Güven gelişmelere göre gelecek hafta ayrıntılı bir durum değerlendirmesi yapabileceğini de bildirdi.