Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriye krizinin çözümü için 29 Ocak'ta başlaması planlanan Cenevre Görüşmeleri'yle ilgili olarak, "PYD'nin masada yeri olmadığını" söylerken "PYD illa barış masasına oturacaksa yakışan yer rejimin yanıdır" dedi.

"Bizim Kürtlere yönelik önyargılı olduğumuz tutumu maksatlı olarak dile getiriliyor" diyen Davutoğlu, "Biz herkesin bir arada bulunduğu masa istiyoruz. Kürtlerin masada olmasını istiyoruz. Ancak biz YPG ve PYD'nin masaya oturmasına karşıyız" ifadesini kullandı.

T24'ün haberine göre Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Almanya'da Merkel ile bir araya geldik. Türkiye ile Almanya hükümetleri arasında ilk defa gerçekleşen toplantının tarihi bir adım olduğunu düşünüyorum. En geç bu sene ekim ayında vatandaşlarımızın Avrupa'ya vizesiz seyahatini sağlayacağız. Sayın Merkel ile uluslararası ve bölgesel konuları ele aldık ve pek çok konuda mutabık kaldık.

Mülteci dramını dünya kamuoyu dikkatine sunduk. Bunun insanlığın meselesi olduğunu anlattık. 3 milyar euronun serbest bırakılması da bunun sonucu olmuştur. Biz mülteciler meselesini bir para meselesi olarak görmüyoruz. Şu ana kadar 10 milyar dolar civarında harcama yaptık, insani vazifemizi yaparız.

Ertesi gün Joe Biden'ı misafir ettik. Ülkelerimiz yoğun temas içindedir. Gündemimizi Suriye, Irak ve Kıbrıs müzakereleri oluşturdu. NATO dayanışmasını değerlendirdik. Başta DAEŞ ve PKK olmak üzere pek çok adım atma kararlılığını gösterdik.

Görüşmemiz vesilesiyle gerek PKK, gerek DAEŞ'e karşı işbirliğimizi sürdüreceğimizi bildirdik. Bizler DAEŞ, PKK, El Nusra gibi tüm terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz. Herkes net bir tutumla terörün ve terör örgütlerinin karşısında yer almalıdır. Bizim için PKK ile YPG ve PYD arasında fark yoktur. PKK hem Türkiye, hem Suriye halkına karşı suçlar işleyen örgüttür. Hepsinin karşısında Türkiye dimdik durmaya kararlıdır. Suriye'de yaşanan yangına, trajediye kayıtsız kalma lüksümüz yoktur. Suriye'de yaşanan dramın sona ermesi için Türkiye elinden geleni yapacaktır. Çözüm için kurulacak masayı destekliyoruz. Bizim Kürtlere yönelik önyargılı olduğumuz tutumu maksatlı olarak dile getiriliyor. Biz herkesin bir arada bulunduğu masa istiyoruz. Kürtlerin masada olmasını istiyoruz. Ancak biz YPG ve PYD'nin masaya oturmasına karşıyız. PYD masaya oturmak istiyorsa, rejimin yanına yakışır. Halkına karşı katliam yapan bir rejimle işbirliğinin sonucu bu olmalıdır. Türkiye'nin Suriye'nin yanında yer alacağını ifade ediyorum.

Öte yandan bugünkü "Türkiye-AB Bakanlar Seviyesinde Politik Diyalog Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Suriye’nin geleceğinin tartışıldığı toplantıda YPG’nin yerinin olmadığını söyleyerek “Bir takım ülkelerin muhalefeti sulandırmaya karşı gayretleri var özellikle YPG benzeri terör teşkilatlarının da muhalefetin arasında yer almasını talep etmek zamanı akamete uğratmaktır. Muhalefet, YPG ve rejim yanlılarını arasında istemiyor. Rejimin kuklası olan adlar çok istiyorlarsa rejim tarafından kurula katılabilir" diye konuştu.