Halk Savunma Güçleri (YPG) bayrağı altında Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan Rojavalılar, Türkiye’nin Eylül 2013′te terör örgütü ilan etmesine karşılık, halihazırda onlarca Türkiye yurttaşına rehin tutan IŞİD’e desteğini kesmediğini öne sürdü.

Taraf yazarı Amberin Zaman’a konuşan YPG komutanı Abdo Sino, Türkiye’nin Ceylanpınar ilçesinin tam karşısına düşen Serekaniye’ye  Türkiye’den gelen iki beyaz ambulansın çatışmada yaralanan IŞİD militanlarını alarak Türkiye’ye geri götürdüğünü öne sürdü. Sino, “Dürbünle hepsini gördük” dedi.

Suriyeli Kürtler, Serekaniye’de bir yılı aşkın bir süredir IŞİD’le çarpışıyor.

TÜRKİYE KAFKAS KÖKENLİLERİ KORUYOR

Sino, etnisiteye dayalı birimler kuran IŞİD’deki militanların büyük çoğunluğunun Azeri ya da Çeçen olduğunu; Türkiye’nin Kafkas kökenli IŞİD militanlarını koruduğunu belirtti.

Amberin Zaman, "PYD’nin eşbaşkanı Salih Müslim de AKP iktidarı olmasa da ‘devletteki bazı derin güçlerin’ IŞİD’e halen destek verdiğini savunuyor” diye yazdı.

‘TÜRKİYE, AHRAR AŞ ŞAM'LA ORTAK OPERASYON PLANLADI'

Zaman, radikal Selefi örgütü Ahrar Aş Şam komutanlarından birinin Türkiye ile ortak operasyon planladıkları iddiasını da köşesine taşıdı. Zaman, “Dün Urfa’da bir mülteci kampında bulunan Abdel Fettah isimli bir Aşrar Aş Şam komutanıyla telefonla görüştüm. Akçakale sınır kapısını IŞİD’in elinden almak için Türkiye ile birlikte askerî operasyon planladıklarını iddia etti” diye yazdı.

Fettah, yaralanan militanların Türkiye’de tedavi edilmesi iddialarına karşılıksa “Bizim tarafta artık hastane var, ancak çok ağır yaralılar olursa, onlar da Kilis kapısından geçiyorlar” dedi.