Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşunda Türkiye uzmanı olarak görev yapan Michael Werz, “YPG’nin Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede ABD’nin askeri müttefiki olduğunu” ve bundan sonra da öyle olmaya devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin buna alışması gerekiyor” dedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Werz, PYD konusundaki anlaşmazlık nedeniyle yaşanan gerilime rağmen, Türkiye - ABD ilişkilerinin geleceğinden kaygı duymadığını söyledi. Werz, “Ne olursa olsun ilişkiler güçlü kalmaya devam edecek çünkü öyle olmalı, iki ülkenin de birbirine ihtiyacı var” ifadesini kullandı.

Açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

TÜRK YETKİLİLERİN AÇIKLAMALARI FAYDALI DEĞİL

“Buradaki insanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘ABD, Türkiye ile PYD arasında seçim yapmalı’ dediğini duyduklarında, (eski ABD Başkanı) George W. Bush’un ‘ya bizimlesiniz ya da bize karşısınız’ sözünü biraz hatırladılar. Uluslararası ilişkiler karmaşık bir alan, siyah-beyaz değil, grinin tonları şeklinde işler. YPG’nin ABD’nin askeri bir müttefiki olduğu açık. Bir süredir öyle oldu ve bundan sonra da devam edecek. ABD’nin durumu ve pozisyonu değişmedi. Türkiye’nin buna alışması gerektiğini düşünüyorum.”

‘SINIRDA IŞİD YERİNE KÜRTLERİN OLMASI ESAS TÜRKİYE’NİN ÇIKARINA’

Werz, PYD ve askeri kanadı YPG’nin dünyadaki en kırılgan bölgelerden birini istikrara kavuşturmaya yardımcı olduğunu savunarak, “Sınırda IŞİD yerine Kürtlerin olması ABD’den çok Türkiye’nin çıkarına, insanların bunu anlaması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede son 1-2 yıla göre şu anda daha aktif olduğuna işaret eden Werz, “Cumhurbaşkanı (Erdoğan) da dahil olmak üzere Türk siyasetçileri öfkeli söylemleri bir yana bırakıp bir düşünürse, PYD ile gergin ilişkileri daha da kızıştırmanın ulusal çıkarlarına hizmet etmediğini anlarlar” dedi.

Werz, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’in Ankara’ya ziyaretler düzenlediği döneme geri dönmeleri gerektiğini; ABD, Suriye’deki Kürt güçleri ve Türkiye arasında bölgesel işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

‘GÜNEYDOĞU’DAKİ MEVCUT DURUM SÜRDÜRÜLEMEZ’
 
Türkiye’nin güneydoğusundaki süreçle ilgili olarak ise, bölgedeki durumun “sürdürülemez” olduğunu kaydeden Werz, “Herkes bu noktada net olmalı. Ne PKK, ne de Türk hükümeti bu çatışmayı askeri yolla kazanabilir. Dolayısıyla yapılması gereken, iki tarafta da mümkün olduğu kadar hızlı biçimde müzakere masasına geri dönmenin yollarını bulmak” diye konuştu.

Michael Werz, “Türkler ve Kürtler bu meseleyi çözmeli, bu acil bir konu” dedi.