BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, dün gece Meclis Genel Kurulu’nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı.

2013 bütçesinin halkın lehine olmadığını, bütçenin sadece belli bir zümreyi korumaya dönük olduğunu belirten Tuncel,  kadına ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımla hazırlanmamış olmasının ise bunun iyi bir göstergesi olduğunu söyledi.

Tuncel, AKP döneminde "Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı"ndan "kadın" kelimesinin çıkartılarak, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"na dönüştürüldüğünü de hatırlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in “bu işe başladığımızda en zengin yüzde 10’la en yoksul yüzde 10 arasındaki fark 18 kattı. Şimdi bu farkı 12 kata indirdik” ifadelerini hatırlatan Tuncel, bu durumun bir felaket olduğunu, övünülecek bir şey olmadığını söyledi.

Tuncel, kadına yönelik şiddet yasa tasarısı çıkartılmasına rağmen kadına yönelik şiddetin devam ettiğini belirtti.

Türkiye’de yoksulluğun etnik olarak Kürtleştiğine, cinsiyet olarak da kadınlaştığına dikkat çeken Tuncel şöyle konuştu:

"Yani bakın, en yoksul yer neresidir? Kürt illeri. En yoksul kim? Yine kadınlardır. Eğer siz hâlâ bu ülkede kadınları ikincil olarak görüyorsanız, eğer yok sayıyorsanız oradan bir eşitlik ya da bir refah beklemeniz mümkün değil. Eğer hâlâ bu ülkede Kürt sorunu gibi bir sorun çözülemiyorsa, ‘Kürt sorunu yoktur’ diyorsak, ‘Kürt yurttaşların sadece ekonomik sorunları vardır’ gibi bir yaklaşımla, mevcut olan sorunu, savaşı, çatışmayı görmezden gelirsek ne toplumsal adalet olur ne toplumsal barış olur."