Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Çankaya Köşkündeki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Cerablus’a başlatılan operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

“PYD/YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler” diye konuşan Yıldırım, bu konuda ABD ile mutabık kalındığını da söyledi.

15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen’in iadesine ilişkin de konuşan Yıldırım, “Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

CERABLUS

“Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbic'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler.

“Hem sınır güvenliğimizi korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük.

“ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler.

“Bizim genel yaklaşımımız şu; biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır.”

GÜLEN'İN İADESİ

"Alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettirici olarak bildiğimiz, düşündüğümüz Feto'nun, Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp ve ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz.

"Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız, sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati önem sahip. Bunun için teşekkür ediyoruz.

“Şunu bilmenizi isteriz ki bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi ve bizim savcılarımızla hakimlerimizle bu konuyu enine boyuna değerlendirmesi, bu işin ne kadar ciddiye alındığını, sizin tarafınızdan ne kadar önemsendiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu hassasiyetinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Bizim buradaki en büyük beklentimiz, bütün bu hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi ve burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır."