Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'nin kuzeyindeki Minbic'de Rusya-Suriye ordusu-Suriye Demokratik Güçleri anlaşmasını değerlendirdi.

Sabah'ın haberine göre Sinop dönüşü gazetecilere konuşan Yıldırım, "Son gelişme, rejim güçleri Minbic'e girdi, YPG'liler ayrılıyor şeklinde. Bu, bizim açımızdan olumsuz değil. İsteğimiz YPG'nin orada olmaması. Nihayetinde Suriye toprakları Suriyelilere aittir. Irak'ta, Suriye'de DEAŞ (Irak Şam İslam Devleti - IŞİD) temizliği yapıldıktan sonra bu bölgeler gerçek sahiplerine devredilmeli. Etnik temele dayalı yapay bir güç alanı oluşturulmamalı" dedi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "El Bab sonrası hedef Minbic" demiş, TSK ve 'Fırat Kalkanı' güçleri Menbic hattına doğru saldırıya geçmişti. Bunun üzerine Minbic'de kontrolü elinde bulunduran Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı Minbic Askeri Konseyi, Rusya ile vardıkları anlaşma kapsamında kasabanın batısındaki köylerin kontrolünün Suriye ordusuna verileceğini duyurdu.

'Fırat Kalkanı'nın Minbic harekatını engellemeyi hedef alan bu hamle, ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yalanlandı. Ancak Rusya, bir gün sonra anlaşmayı doğruladı.