Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliğinin 2007 yılında yapılan referandumun gereği olduğunu belirterek, “O gün bize Cumhurbaşkanlığını seçtirmediler. Madem öyle işte böyle” dedi. Yıldırım, referandum kampanyasını MHP ile değil Cumhurbaşkanı’yla birlikte yürüteceklerini söyledi. 

MHP’nin kendi prensipleri doğrultusunda tasarıya destek verdiğini belirten Yıldırım, MHP’nin bu çerçevede kampanyaya destek vereceğini belirterek, “MHP ile ayrı kampanya yürüteceğiz. Ama bir amaç birliği var. Ortak gidelim, ortak toplantılar yapalım, öyle bir şey yok. AK Parti kendisi gidecek. Cumhurbaşkanımız ile koordinasyon halinde güzel bir kampanya yürüteceğiz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin genel merkezinde düzenlenen AK Parti 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuştu. Anayasa değişikliği paketine değinen Yıldırım, değişikliklerin 2007 yılında yapılan referandumun gereği olduğunu ve onu tamamladıklarını belirtti.

Yıldırım, şunları söyledi: “Anayasa değişikliğinin karşısında olanlara söyleyeceğim bir kaç söz var. 2007 yılında 363 milletvekilimiz var. Ana muhalefet partisi bugün kendi fikrini değil, geldi vesayetçilerin sözcülüğünü demokrasinin değil vesayetin sözcülüğünü yaptı. O gün cumhurbaşkanlığı seçimini engellediler. Nasıl engellediler. 367 icadıyla. O zaman Atatürk’ün Celal Bayar’ın seçimleri de geçersiz. 10 yıl içinde bu ülke bunları yaşadı. Madem öyle işte böyle. Vatandaşa gidiyoruz, vatandaş dedi ki vesayetçileri def edeceğiz cumhurbaşkanını ben seçeceğim. Bizim yaptığımız iş yaram kalan işi tamamlamaktır. 

Bugün yapılan 2007 yılında yapılan referandumun gereğini yapmaktır, yarım kalan işi tamamlamaktır. Türkiye’nin bir yere gittiği yok, Türkiye emin adımlarla muasır medeniyetler seviyesine ilerliyor. Telaşları kendi gelecekleri ve ikballeridir. Sizin ikballeriniz için Türkiye’nin önünü kapatmaya kimsenin hakkı yok. 93 yıl önce Cumhuriyet ilan edildi, 1923 yılında rejim tartışması sona erdi. Millet kararını verdi, padişahlık gitti cumhuriyet geldi. Cumhuriyet ve demokraside herkese fırsat var.” 

Yıldırım, değişiklik için “Yetkiyi millet veriyor, hesabı da millet soruyor. Vesayetçiler de havasını alıyor” dedi. 

‘ASLINDA MECLİS’İN GÜCÜ ARTIYOR!’

Seçimleri kazanmalarına rağmen karşılarına bazı odaklar çıktığını belirterek, “Ulan siz neredeydiniz, seçim meydanlarında biz sizi görmedik. Ne iş? Burası Ankara dediler. O zaman anladık ki vesayetçiler var. 15 yıldır vesayetçilerle mücadele ediyoruz. Sonuna geldik. Tek vesayet sahibi tanırım o da yüce Türk milletidir” diyen Yıldırım, “Yeni düzenlemede güvenoyu yok. Kardeşim, güvenoyunu millet veriyor. Vekile de Cumhurbaşkanına da güvenoyunu milletin kendisi veriyor” diye konuştu. 

Yıldırım, “Meclisin etkinliği azalıyor. Hadi oradan nerede azalıyor. Meclis önergesi var, kanun yapma var, Cumhurbaşkanını hesaba çekme var. Aslında meclisin gücü artıyor” iddiasında bulundu. 

VATANA İHANET SOYUT BİR SUÇLAMA

Vatana ihanet suçlamasının “soyut ve var olmayan bir suçlama” olarak nitelendiren Yıldırım, “Şimdi Cumhurbaşkanı görevi esnasında kendisine atılan her suçtan yargılanabilecek. Hangi çoğunlukla. Yüzde 66 oranında bir oy ile yargılanacak” dedi. 

Yıldırım, düzenlemeye ilişkin yapılan eleştirilerin “temelsiz asılsız olduğunu” savundu. 

MHP İLE DEĞİL CUMHURBAŞKANI İLE KAMPANYAYI YÜRÜTECEĞİZ

MHP’nin kendi prensipleri doğrultusunda tasarıya destek verdiğini belirten Yıldırım, MHP’nin bu çerçevede kampanyaya destek vereceğini belirterek, “MHP ile ayrı kampanya yürüteceğiz. Ama bir amaç birliği var. Ortak gidelim, ortak toplantılar yapalım, öyle bir şey yok. AK Parti kendisi gidecek. Cumhurbaşkanımız ile koordinasyon halinde güzel bir kampanya yürüteceğiz” dedi. 

CHP yönetimini de, “Eski çağdan kalma yönetim” olarak nitelendiren Yıldırım, “Onlar kendi küçük dünyalarında mutlular. Türkiye değişecek sizde değişeceksiniz” diye konuştu. 

REFERANDUM NİSAN’IN İLK YARISINDA

Referandumun “Nisan ayının ilk yarısında 20’sine kadar uygun bir tarihte yapılacağını” belirten Yıldırım, kesin tarihin bu hafta içinde netleşeceğini söyledi. 

Yıldırım, daha önce OHAL koşullarında referanduma gitmeyeceklerini ve bu konuda acele etmeyeceklerini belirtmişti.