Başbakan Binali Yıldırım, "Danışmanı 'eyalet sistemi' diyor, Erdoğan ses çıkarmıyorsa, ülkücülerin kararı ne olabilir?" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye cevap verdi.

"Eyalet mevzusu iftira dışında birşey değil" diyen Yıldırım, "Bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet sistemi varsa ben bugün bu görevi anında bırakacağım. Bu iftirayı atanlar görevini bırakabilecek mi? Üniter devlet konusunda en az ülkücü kardeşlerimiz kadar hassasız" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Eyalet sistemi dediğiniz şey bir merkezi hükümet olur bir de hükümetçikler olur. Yani Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri yanında Konya'da bir yerel hükümet... Öyle bir şey var mı! Türkiye'nin Cumhuriyet ile beraber üniter devlet yapısı anayasanın ilk üç maddesinde tanımlanmıştır. Bunun üstüne tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlık.

Biz neyin mücadelesini veriyoruz? PKK ile FETÖ ile bütün şer odaklarıyla verdiğimiz mücadele bayrak mücadelesidir, üniter devlet mücadelesidir. Bu gerçek ortadayken abuk sabuk birtakım yalanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu? Bu anayasanın herhangi bir yerinde eyalet sistemi varsa ben bugün bu görevi anında bırakacağım. Bu konu iftira dışında bir şey değil. Bu iftirayı atanlar görevini bırakabilecek mi? Üniter devlet konusunda en az ülkücü kardeşlerimiz kadar hassasız.

Türkiye'nin 94 yıldır bir demokrasi kültürü var. Cumhuriyeti kuranlar bizi herhangi bir ülkenin esareti altına sokmadılar. Bugün Allah'a şükür dünyanın birçok ülkesi arasında onurlu yerimizi aldık.

Mevcut sistemde milletvekilleri sözlü soru sorabiliyor. Yeni sistemde yazılı. Soru sorulacak 15 gün içinde cevap verilebilecek. Yine mevcut sistemde cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor, yeni sistemde tüm konularda suçlanabiliyor, hakkında soruşturma istenebiliyor. Bu mu Meclis'in zayıflaması? İnsanları "hiçbir şey bilmiyor" yerine koymak en büyük saygısızlıktır.

Artık hangi bilgiyi arıyorsanız giriyorsunuz internete, arama motorlarıyla her şeyi öğrenebiliyorsunuz. Eskiden olduğu gibi değil. Eskiden seçim dönemlerinde bir sürü şey söyleniyordu, sonrasında kimse takip edemiyordu. Şimdi ise söylediğiniz her şey saniyeler içerisinde yayılıyor, sorumluluk sahibi olmalısınız. Söyleyeceğiniz her şey vatandaşı bağlar, ülkeyi bağlar. Meclis savaş ilan edebiliyor, para basıyor. Eskide de var, yenide de var. Şu an iktidarın istemediği kanun çıkmaz. Meclis iktidarın baskısı altında. Yeni sistemde bu kalkıyor, vekiller güçleniyor. Milletvekili bölgesinde bakanla eşit hale geliyor. Bir bölgede milletvekili varsa, bakan varsa oradaki siyasetin nasıl yürüdüğünü görüyorsunuz. Hepsinin gelecek beklentisi var.

Netice itibariyle Meclis kendi işine dönüyor. İcra da cumhurbaşkanının kurduğu kabinesiyle yoluna devam ediyor. Neden böyle oluyor? Mevcut sistemde güvenoyu var, bunda güvenoyu yok. Niye yok? Çünkü güvenoyunu sandıkta millet veriyor.