Türkiye’nin bölge illerinde uyguladığı sokağa çıkma yasaklarına ilişkin Alman muhalefet partisi Yeşiller’den sert eleştiri gelirken, Almanya ve AB’nin Erdoğan’ın suçlarına ortak olunmaması istendi.

İstanbul’da konuşan Alman Yeşiller Partisi (Grünen) Eşbaşkanı Cem Özdemir, Türk devletinin Kürdistan’da ağır insan hakları ihlallerine imza attığını ve devletin ‘kendi halkına karşı savaş yürüttüğünü’ söyledi.

Özdemir, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin olarak ‘kollektif cezalandırma’ yapıldığını söylerken, yaşananların ‘bir tür savaş hali’ olduğunun ifade etti.

ANF'de yer alan habere göre, Yeşiller Eşbaşkanı, güvenlik güçleri için “istediklerini tutukluyor, istediklerine işkence yapıyor, istediklerini öldürüyorlar” diyerek, bu durumun insan hakları ve hukuk devleti ile alakasının olmadığını söyledi.

Sokağa çıkma yasaklarını hatırlatan Özdemir, bununla insanların toplu olarak cezalandırıldığını belirtti.

Çatışmalar nedeniyle Kürdistan’da bir ‘neslin kaybedildiğini’ söyleyen Alman Yeşiller Eşbaşkanı, uygulamaların suç olduğunu belirtti.

Alman hükümetinin Türkiye’yi mülteciler için ‘güvenli ülke’ olarak kabul etme niyetini de eleştiren Cem Özdemir, Avrupa Birliği’nin (AB) mülteciler karşılığında Tayyip Erdoğan yönetimini ‘eleştirmeme’ tarzına karşı uyarılarda bulundu.

Özdemir, AB’nin ne pahasına olursa olsun mülteci girişini azaltma amacının ‘Erdoğan’ın iktidarını güçlendirme’ hedefine katkı sunduğunu söyledi.

Özdemir, AB’nin Türkiye’de özgürlüklerin yok edilmesini ‘omuz silkerek’ göz yumduğunu kaydederken, birliğin Avrupai değerlere ihanet ettiğini dile getirdi.