Yeşil Sol Parti, başkanlığı öngören Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesine ilişkin, basın açıklaması yaptı.

“Bir Hayır Yeter, Söz Yetki, Karar Halka” başlıklı kampanyanın startını veren Yeşil Sol Parti toplantısında, “Hayır diyoruz, çünkü söz, yetki ve kararın halkta olduğu bir demokrasi istiyoruz”, "Hayır diyoruz, çünkü hayır’da çoğulculuk var” pankartları asıldı.

Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenleyen Yeşil Sol parti’nin toplantısına, parti sözcüleri, ilçe örgütlerinden üyeler, sanatçı Deniz Türkali, yazar Oya Baydar, sanatçı Zeynep Tanbay, eski milletvekilli Ufuk Uras, HDP eski İl Eş Başkanı Ayşe Erdem ve çok sayıda yurttaş katıldı.

‘ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİNE ‘HAYIR’ DİYORUZ’

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli, basın metnini okudu.

Referandumda “Hayır” diyeceklerini belirten Tuncaelli, “Toplumun farklı kesimlerini yok sayan, yaşam alanlarının tümünde tekçi bir anlayışa bizi mahkum eden bu değişiklikleri kabullenmiyoruz. Kadınların, gençlerin, emekçilerin, engellilerin, LGBTİ bireylerin, etnik kimliklerin, inanç gruplarının, tüm ötekilerin kendi farklılıkları ve yaşam tarzlarını tanıyıp garanti altına almayan bu anayasa değişikliklerine itiraz ediyoruz” dedi.

Ardından söz alan yazar Ufuk Uras, başkanlık anayasasının değil 12 Eylül anayasasından farklı bir anayasanın hedef alınması gerektiğini söyledi.

‘3 DARBE GÖRDÜM AMA BÖYLE ORTAM GÖRMEDİM’

Konuşmacılardan Oya Baydar ise, OHAL ve KHK’larla karşılaşılanları değerlendirerek, kendi kuşağının 3 darbe gördüğünü ama böylesi bir baskıyla karşılaşmadıklarını aktardı.

Birlikteliğe vurgu yapan Baydar,  şöyle konuştu:

“Herkesin ‘Hayır’ı kendisine yeter ama hep birlikle olsak, olabilsek, bunu çok zorlasak ne kadar iyi olurdu. Ben Anayasa’nın ilk 4 dört maddesinin değiştirilmesinden yanayım. Başka biri de başka maddelerinin değişmesini ister. Bu anlamda referandumda birleşmemiz lazım. OHAL koşullarında ortam felaket. İçeride bir sürü insan var. Koşulları biliyoruz. Ne yapabiliriz bunları konuşmamız lazım. Birincisi; bu seçimlerde oy ve ötesi ve benzer guruplar kısıtlandılar mı, bilmiyorum ama sandıkta olmak, sayımında olmak çok büyük önem taşıyor. Gider partilere üye mi oluyoruz bilmiyorum sandık başında durmamız lazım. Özelikle doğuda çok önemli çünkü özgürce oy kullanmalarına izin vermeyecekler. İkincisi; 7 Haziran’da sonuçları beklediğimiz herkes havalara sıçradı ve ben o an ‘bu mutluluğumu bize çok görürler’ dedim ve olanlar oldu. Bu referandumda da böyle şeyler olacak gibi hissediyorum”

HAYIR’ DEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Daha sonra söz alan sanatçı Deniz Türkali ise, “Hayır çıkarsa ne yapacağız bunu düşünmemiz lazım. Gerçekten hazırlıklı olmamız gereken bir döneme göreceğiz. ‘Hayır’ demekten başka herhangi çaremiz yok. ‘Hayır’dan sonrasına ve ‘Evet’ten sonrasına ne kadar hazırlıklıyız bunu konuşmamız lazım. ‘Hayır’lı olsun” diye konuştu.

Daha sonra söz alan yazarlar ve katılımcıların ortak konuşmalarında, çalışmaların artırılması ve kararsız olan insanların ikna edilmesi sözleri yer aldı.

(Kaynak: Dihaber)