Erken yerel seçim iddialarıyla ilgili AK Parti'den açıklama geldi. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, 'Erken seçim gündemimizde yok" dedi.

İTTİFAK YAPILACAK MI?

"Şu an ittifak için bir şey söylemek için çok erken. Biz ittifak yapmayacakmışız gibi çalışıyoruz. Ancak önümüzdeki dönem neler görürüz takip etmek lazım. Gelişmelere göre hareket etmekte fayda var. Cumhur İttifakı'nda biz birçok konuda örtüşüyoruz. Şu an çok erken. Yerel seçimlerde ittifak daha zordur. Biz bu ittifaka dikkat ediyoruz."

SEÇİMLER ÖNE ALINACAK MI?

"Seçimlerin öne alınması gibi bir şey bizim gündemimizde yok. Ama bu tarih uygun değil. Bu tarih bize göre yanlış. Seçimler geçtikten sonra konuşulabilir."

***

Yerel seçimler normal şartlarda 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak.

Ancak yerel seçimlerin de genel seçimler gibi erkene alınacağı iddiaları zaman zaman dile getiriliyor.

ERKEN SEÇİM NE DEMİŞLERDİ?

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Temmuz ayında bu konuda “Türkiye’nin önüne tekrar erken seçim tartışması getirilmesini doğru bulmuyoruz. Bizim de gündemimizde erken seçim söz konusu değil” demişti.

Ağustos başında ise AKP Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mehmet Geldi, yerel seçimlerin erkene alınıp alınmayacağıyla ilgili soru üzerine, "AK Parti ve MHP'nin böyle bir çoğunluğu yok. 400 sandalye gerekir. CHP böyle bir teklif getirirse değerlendirilir. Şu an için böyle bir şey söz konusu değil" demişti.

"YEREL SEÇİMLER ÖNE ÇEKİLEBİLİR Mİ?"

Bundan bir süre sonra da AKP Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya’nın, "Yerel seçimler öne çekilebilir mi?" sorusuna "Ekim, Kasım gibi veya Eylül, Ekim, Kasım gibi olması gerekir" yanıtını vermesi bu tartışmayı güçlendirdi. Erol Kaya gerekçe olarak da; kış şartlarında seçim yapmanın zorluğundan söz etti ve belediye bütçelerinin Ocak ayında belirlendiğini, belediye başkanlarının seçim için bu bütçenin büyük bölümünü harcadığını söyledi. AKP'li Kaya, aynı belediye başkanının seçilmemesi durumunda da gelecek olan başkanın bütçe nedeniyle zorlandığını ifade etti.

Ancak Erol Kaya daha sonra yerel seçimle ilgili sözlerine şöyle açıklık getirdi: "Zor olduğunu ifade edeyim. Ama gerçeği ifade etmek gerekirse Türkiye'de coğrafi koşullarımız, iklim şartlarımız ve belediyenin kendi iç düzenlemesine baktığımızda bu tarihin "Ekim, Kasım gibi veya Eylül, Ekim, Kasım gibi olması gerektiğini ifade edeyim. 2009'da hatırlarsınız rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nu böyle bir seçimde kaybettik. 12 ay belediye başkanlığı yaptığım için de söylüyorum. Bir muhalefetten devraldık. Dolayısıyla şimdi bütçeniz 12 ay. 1 Ocak'tan önce onaylanıyor. Geliyorsunuz ve seçime 3 ay var ve siz de belediye başkanısınız. Bütün mermilerinizi sıkıyorsunuz. 3 ay içinde neredeyse bir yılı kullanıyorsunuz. Bir sonraki arkadaşımızın 7-8 aylık sıkıntılı bir dönemi oluyor. Dolayısıyla hukuki, mali, idari ve iklim şartları açısından bu tarihin ekim kasım ayına alınması lazım. Şimdi yapılabilir mi? Zor görülüyor. Sayın Kılıçdaroğlu da bu konudaki tavrını ifade etti. Desteklemediğini ifade etti. AK Parti'nin, MHP ittifakta burada yeterli olmadığı için... Anayasa Meclis'te nitelikli çoğunlukla değişmediği sürece bu olmaz, çünkü süremiz yeterli değil."