AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘yeni anayasa’ açıklamasının ardından gözler sürecin nasıl işleyeceğine ve değişikliklerin hangi kapsamda olacağına çevrildi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, sürecin 4 aşamadan oluşacağını açıkladı. Özkan, “Hedefimiz 2 yıllık süre zarfında anayasayı belli bir bütünlük içerisinde temellendirip hayata geçirmek. 4 aşamalı süreç başlamış vaziyette” diye konuştu.

YENİ ANAYASAYI CUMHUR İTTİFAKI’NIN HUKUKÇULARI HAZIRLAYACAKMIŞ

Hürriyet’ten Gizem Karakış’a konuşan AKP’li Özkan “İnisiyatif bir irade ortaya çıktıktan sonra, öncelikle Bilim Kurulu kurulacak. Ardından siyasi olarak AK Parti ve cumhur ittifakı hukukçu kurmayları bu çalışmanın içeriğiyle bir araya gelecek. Taslak metin kamuoyuna ve diğer siyasi partilere teklif edilecek. Son olarak parlamento süreci işletilecek” dedi.
İSMİNİ AÇIKLADI: YENİDEN KURULUŞ ANAYASASI

Özkan, nefret suçlarına cezai düzenleme için çalışacaklarını belirterek, şunları söyledi:  “Bu anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak. Çünkü Gazi Mustafa Kemal, İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı bir konuşmada, ‘Arkadaşlar ülkemizi düşman işgalinden kurtardık, topraklarımızdaki işgali sonlandırdık. Ancak aynı İstiklal mücadelesini ekonomide, diplomaside, hukukta, sağlıkta, havacılıkta, üretimde ve ihracatta her alanda gerçekleştirmeliyiz’ diyor.

‘MEVCUT ANAYASANIN İÇİNDE HİÇBİR ŞEY AYET DEĞİL’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, sistem olarak vatandaşlarımızın mutabakata vardığı bir metindir. Aksayan yönleri olabilir; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi mevcut anayasanın içerisinde hiçbir şey ayet değildir. Önümüzdeki süreçte çıkacak olan metnin sivil, demokratik, milli iradeyi hâkim kılacağı, vesayete ve darbeye geçit vermeyeceğini, temel hak ve özgürlükleri, insan hak ve özgürlüklerini koruyan ve güçlendiren nitelikte olacağını ifade edebiliriz.”