AK Parti’nin, TBMM’ye sunduğu anayasaya değişikliğine uyum yasa tasarısında ‘Cumhurbaşkanı yardımcılarının da partili olabilmesi’ öngörülüyor. Paketin, Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte komisyon ve genel kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Paketin yasalaşması durumunda cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacak isimler aynı zamanda siyasi parti genel başkanı da olabilecek.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Tansu Çiller gibi isimlere “Cumhurbaşkanı yardımcılığı” görevini önerebileceği konuşulurken; AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu anayasaya değişikliğine uyum yasa tasarısında “Cumhurbaşkanı yardımcılarının da partili olabilmesi” öngörülüyor.

Bahçeli’nin bu öneriyi kabul etmesi durumunda cumhurbaşkanı yardımcısı olsa bile MHP Genel Başkanlığı görevi devam edecek. Ancak bu sistemle Erdoğan’ın 16 Nisan referandum sürecinde “anayasa değişikliğiyle bitecek” dediği koalisyon hükümetleri dönemine 17 yıl sonra geri dönülmüş olacak.

16 Nisan’da kabul edilen anayasa değişikliğine göre, milletvekilleri arasından atanacak cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların vekillikleri düşecek. Ancak AK Parti , TBMM’ye geçen yasama yılında sunduğu anayasa değişikliğine uyum için hazırlanan yargı paketine “Cumhurbaşkanı yardımcılarının da partili olması” yönünde düzenleme koydu.