Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabinede yer alan isimleri açıkladı.

Yeni kabinede kim kimdir?

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL

AKP Genel Sekreteri olan Abdulhamit Gül 12 Mart 1977 tarihinde Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğdu. Lise eğitimini Nizip ve Oğuzeli İmam Hatip Liselerinde sürdüren Abdülhamit Gül, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 1999-2001 yılları arasında Milli Gençlik Vakfı Üniversitelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Siyasi çalışmalarına sırasıyla Refah ve Fazilet Partisi Ankara İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyesi olarak başladı. 2003-2010 tarihlerinde Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü. 2010-2012 yıllarında Has Parti Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Ankara İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. 

Abdülhamit Gül, AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK üyesi seçildi. Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı ve Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 14 Nisan 2014 tarihinde AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Sonraki dönemde 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde 25. Dönem Gaziantep Milletvekili olarak seçildi. AKP 5. Olağan Büyük Kongresi'nde yeniden MKYK üyeliğine seçilen Abdülhamit Gül, 13 Eylül 2015 tarihinde AKP Genel Sekreteri olarak görevlendirilmiştir. Abdülhamit Gül, 1 Kasım 2015 milletvekili genel seçiminde 26. Dönem Gaziantep Milletvekili olarak seçilmiştir. Son dönem Adalet Bakanı'dır.
 
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

Mevlüt Çavuşoğlu, (5 Şubat 1968, Alanya), Türk siyasetçi, diplomat, iş adamı ve mevcut Türkiye Dışişleri Bakanı.Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü. AKP kurucu üyesidir. 2002, 2007, 2011 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Antalya milletvekili seçildi.

Partide Dış İlişkiler Koordinatör Başkan Vekili olarak görev aldı. 2010 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) başkan seçildi. 23 Ocak 2012'de bu görevi Fransız siyasetçi Jean-Claude Mignon'a devretti. Ömer Çelik'in bakan olmasıyla boşalan Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirildi.

Ayrıca yine Ömer Çelik'ten sonra yerine 2013 yılında Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı oldu. 25 Aralık 2013 tarihli kabine revizyonunun ardından Egemen Bağış'tan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığı görevine atandı. 29 Ağustos 2014 tarihinde Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan 62. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 13 Eylül 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı oldu. 24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde yeniden Dışişleri Bakanlığı görevine atandı.
 
İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

1969 İstanbul doğumlu olan Süleyman Soylu, ilk ve ortaöğrenimini İstanbul Gaziosmanpaşa´da tamamladı. Lise eğitimini Plevne Lisesi´nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Meslek kariyerine ilk olarak 1990 yılında İMKB yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aracı kurumlarında başladı. 1989'da okul arkadaşlarıyla ortaklaşa kurduğu bir şirketle ticaret hayatına atılan Süleyman Soylu, 1995 yılında kendi kurduğu şirketiyle siyasi hayatının yanı sıra halen ticari hayatını da sürdürmektedir.

Aslen Trabzonlu bir ailenin çocuğu olan Süleyman Soylu, ilk ve ortaöğrenimini İstanbul´da tamamladı. Lise eğitimini Plevne Lisesi´nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi Türkiye siyasetine ilk olarak 1987 yılında giren Süleyman Soylu, Demokrat Parti ve Adalet Partisi çizgisindeki aile geleneğini devam ettirerek merkez sağ Doğru Yol Partisi’nin Gençlik Kolları’nda göreve başladı. 1987-1990 yılları arasında, DYP İstanbul İl Teşkilatının Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı görevini üstlendi.

1995 yılında DYP Gaziosmanpaşa ilçe örgütünün yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Kısa bir süre sonra 17 Temmuz 1995 tarihinde bahsi geçen ilçe teşkilatının başına getirilen Soylu, 25 yaşında Türkiye´nin en genç ilçe başkanı ünvanını aldı. Dört yıl sonra 29 Nisan 1999’da İstanbul il başkanlığı görevini geldi ve 2002 Genel Seçimleri öncesi milletvekili adayı oluncaya kadar bu görevi yürüttü. 5 Kasım 2008’de DP'de, genel başkanlığa yeniden seçildi. Demokrat Parti Genel Başkanıyken AKP'ye demediğini bırakmayan Soylu daha sonra AKP'ye geçti, milletvekili ve İçişleri Bakanı oldu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR

Hulusi Akar 1952 doğumlu. 1972'de Kara Harp Okulu'ndan, 1973'te de Piyade Okulundan mezun olan Hulusi Akar, 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982'de Kara Harp Akademisi'ni tamamlayan Hulisi Akar, 7. Piyade Alayı'nda karargâh bölük komutanlığı görevini ifa etti.

Hulisi Akar daha sonra sırasıyla 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1998 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Hulusi Akar, Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2002 yılında tümgeneralliğe terfi ettikten sonra Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında korgeneral olan Hulisi Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu ve 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüten Hulusi Akar 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYA SELÇUK

Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu eski Başkanıdır. Ayrıca Ziya Selçuk, çoklu zeka kuramı ile ilgili olarak kitaplar yazmaktadır. 

Bunun yanı sıra Ziya Selçuk Gazi Üniversitesi gazi eğitim fakültesi, sınıf öğretmenliği ana bilim dalında öğretim görevlisi olarak da görev almıştır. 

Ziya Selçuk 21 Mart 2003 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı görevine geldi ve 8 Mayıs 2008 tarihinde görevinden ayrıldı.
 
 SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA

Türkiye Eğitim ve Sağlık Araştırma Vakfı'nın' (TESA) Kurucu Başkanı lan Dr. Fahrettin Koca, vakıf aracılığı ile 1197 yılında Medipol Hastanesi ve Medipol Üniversitesi'ni kurdu. TESA vakfın kurucu başkanı Dr. Fahrettin Koca'dır.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI FATİH DÖNMEZ

Fatih Dönmez, 1965 yılında Bilecik’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2005 yılında e-MBA sertifika programını tamamladı. İş hayatına NETAŞ’ta Ar-Ge mühendisi olarak başladı. İş hayatı boyunca enerji ve Telekomünikasyon firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yaptı. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

2002 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında, İştirakler Genel Koordinatörü olarak; İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) kurucuları arasında yer alan Dönmez, aynı zamanda TESAB yönetim kurulu üyeliği de yaptı. 

4 Ocak 2008’de EPDK Kurul üyeliğine atanan Dönmez, EPDK’nin üyesi olduğu ERRA’da (Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği) 2008 ve 2010 Genel Kurullarında üye ülkelerin temsilcileri tarafından Yönetim Kurulu üyesi seçildi. ERRA’nın strateji raporunun hazırlanmasına öncülük ederek, arz güvenliği komitelerinde görev aldı.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI MEHMET CAHİT TURAN

29 Nisan 1960 Trabzon doğumlu olan Mehmet Cahit Turhan, 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümünü bitirdi. Çalışma hayatına 1985 yılında İstanbul 17. Bölge Müdürlüğü Kapıkule-Edirne Yolu (Edirne Kent Geçişi) Grup Şefliği emrinde Mühendis olarak başladı. 1986 yılında Karadeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans eğitimini tamamlayan Mehmet Cahit Turhan, aynı Bölge Müdürlüğünde 1988 tarihinde Büro Mühendisi, 1990 tarihinde Kontrol Mühendisi, 1994 tarihinde Çatalca Köprülü Kavşağı (TEM) Çatalca Arası Bağlantı Yolu Otoyolu Yapım Kontrol Şefi görevlerine atandı.

1 Nisan 1997 tarihinde Karayolları İstanbul 17. Bölge Müdürlüğünde Otoyolu Bakım İşletme Başmühendisi, 1998 tarihinde Otoyolu Yapım Başmühendisi, 1999 tarihinde de İstanbul 17. Bölge Müdür Yardımcısı görevlerine atanan Mehmet Cahit Turhan, 2002 yılında aynı Bölge Müdürlüğünde Bölge Müdürü olarak görevlendirildi ve 2003 tarihinde bu göreve vekaleten atandı. 2003 yılında görevlendirildiği Karayolları Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. Daha sonra 2005 tarihinde asaleten Genel Müdür olan Mehmet Cahit Turhan, vekaleten yürüttüğü Karayolları Genel Müdürü 2006 yılında asaleten atandı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM

1976 Ankara doğumlu olan Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Kurum, 2005 yılına kadar birçok özel kuruluşta görev aldı. TOKİ Uygulama Daire Başkanlığı Ankara’ da 2005-2006 yılları arasında görev aldı. 2006 yılında ise TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı İstanbul- Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü yaptı. Murat Kurum, Emlak Konut GYO A.Ş.’de genel müdür olarak iş hayatına devam etmektedir.

1999 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakultesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü’ nden mezun oldu. 1999- 2005 yıllarında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı. 2005 – 2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda Uzman olarak görev yaptı. 2006 - 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009 – 21.02.2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda Uzmanlık görevlerini üstlendi.

2009 yılından itibaren T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlük görevini icra etmektedir. 

TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ

Bekir Pakdemirli, 1973 yılında İzmir’de doğmuştur. Merhum Türk siyasetçi Ekrem Pakdemirli‘nin oğludur.

Bilkent Üniversitesi, İşletme Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından, Başkent Üniversitesi’nde İşletme Yüksek Lisans, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamlamıştır.    Pakdemirli, gıda, teknoloji ve otomotiv alanında serbest girişimcilik yapmış, çeşitli şirketlerin kuruluşunda bulunmuş, yöneticiliğini yapmıştır. Bunun yanı sıra kariyeri süresince Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunda yer alan bir seramik firması ve halka açık bir gıda firmasının Genel Müdürlük görevlerini üstlenmiştir.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Albaraka Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’ni sürdürmektedir.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK

İş adamı ve siyasetçi olan Berat Albayrak, 21 Şubat 1978 tarihinde hayata gözlerini açmıştır. Aslen Trabzon’un Of ilçesinin Yenice köyünden olan Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan ile evlidir. Lise eğitimini Özel Fatih Koleji'nde bitirerek üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden tamamlayarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimi ise New York'taki Pace Üniversitesi'nde finans üzerine MBA yaparak tamamlayan Berat Albayrak, bankacılık ve finans alanında ihtisas sahibidir. Öte yandan yüksek lisans eğitiminin bitmesiyle birlikte Türkiye'ye yeniden dönen Berat Albayrak, doktora eğitimini de enerki kaynaklarının finanmanı üzerine aldı.

Yüksek lisans eğitimi esnasında Çalık Holding’de görevler üstlenmeye başlayan Berat Albayrak, geçmiş dönemde Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı görevinde bulunmuştur. Ahmet Akif (2006), Mahinur (2009) ve Sadık (2015) adında üç çocuğa sahip Berat Albayrak; 2002 tarihinde çalıştığı Çalık Holding'in ABD ofisinde Finans Direktörlüğü, 2006 tarihinde Çalık Holding'in Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı ve 2007 tarihinde ise yine Çalık Holding'e (CEO) Genel Müdür olarak göreve layık görüldü.

7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti milletvekili olarak tayin edilerek siyaset alanındaki faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladı. 64. 65. ve 66. Hükümet'te üst üste Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak seçilen Berat Albayrak, 24 Kasım 2015 tarihinden bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklarını görevini icra etmektedir. Pek çok şirkette üst düzey işler gerçekleştirerek başarısını taçlandıran Berat Albayrak, BTİ Eğitim Kurumları şirketinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Nun Eğitim Kültür Vakfı’nın kurucusudur.
 
TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN

1958 doğumlu Ruhsar Pekcan, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakultesi mezunu olup, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde Yüksek lisans yapmıştır. Altyapi sektöründe faaliyet gösteren firmada Genel Koordinator; Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş ve halen Karon Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti.-İstanbul şirketinde CEO olarak görev yapmakta olup, DEİK Türkiye Suriye İş Konseyi Başkanlığını yürütmektedir.
 
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden Mustafa Varank, İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra ODTÜ Siyasi Bilimler Akademisi'nde lisans eğitimi aldı. Varank, ODTÜ'deki eğitiminin ardından yurtdışında eğitimini sürdürdü. Yeni kabinede olması beklenen Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı olarak görev yapıyor.

Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit oldu. Hain darbe girişiminde önce Vatan Caddesi'ne giden İlhan Varank, oradaki direnişin sonuç vermesi ve darbecilerin teslim olmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına gitti.
 
GENÇLİK VE SPOR BAKANI MEHMET KASAPOĞLU

Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Spor Toto Teşkilatının başkanlığını yapıyor. 

Geçmişte başbakanlık müşavirliği yapan Kasapoğlu, aynı zamanda AKP Milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın damadı. 

Mehmet Kasapoğlu daha önce TRT Spor'a konuk olmuş ve açıklamalarda bulunmuştu. İşte Mehmet Kasapoğlu'nun TRT Spor açıklamaları...

Spora verdikleri desteklerde yeni bir anlayış getirmek istediklerini belirten Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu, “Biz buna Dönüştürücü Sponsorluk diyoruz. Bu sistemde desteğimizi alan herkes başarı için, centilmenlik için yarışacak” dedi. 

TRT Spor kanalında yayınlanan “Sporun Merkezi” programına konuk olan Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu temel gayelerinin Türk Sporunu ve Gençliğini desteklemek olduğunu söyledi.

Gündemdeki konularla ilgili sorulara cevap veren Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu, futboldan, motor sporlarına, voleyboldan basketbola, tenisten yüzmeye sporun farklı dallarına yaptıkları katkılara değindi.

Bahis sektörüyle ilgili Türkiye ve dünyadaki gelişmelere de değinen Başkan Kasapoğlu, Teşkilatın tarihçesinden ve misyonundan söz etti.
 
ÇALIŞMA, SOSYAL HİZMETLER VE AİLE BAKANI ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK

Zehra Zümrüt Selçuk KADEM Ankara Temsilcisi olarak görev yaptı.
 
 KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET ERSOY

Mehmet Ersoy 1991 yılında Etstur'u kurdu. Türkiye’nin önde gelen seyahat ve turizm kuruluşlarından bir tanesi olan Etstur, yurt içerisinde binlerce otelin satış ve pazarlamasını etkin olarak yapabilmektedir Şirket Türkiye içerisinde pek çok firma ile bağlantılı olarak çalışmaya devam etmektedir.