Meclis'e dönme kararı alan ve yarın yemin edecek olan BDP, bugün, önce TBMM Başkanı Cemil Cemil Çiçek ardından da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında gerçekleşen ziyaret, yaklaşık yarım saat sürdü.
Görüşmede, BDP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Gültan Kışanak ve Hamit Geylani, Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder; CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Emine Ülker Tarhan yer aldı.

Görüşme sonrası Demirtaş, yeni anayasa çalışmasının demokratik bir ortamda yapılabilmesi için eş zamanlı olarak demokratikleşme paketinin de gündemde olması gerektiğini söylerken, CHP'den, tutuklu milletvekilleriyle ilgili benzer bir açıklama yapıldı.

"Yeni anayasa inşa sürecinde mutlaka yol temizliği yapmak gerekir. Bunlar: ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, seçim barajı, Siyasi Partiler Kanunu, Terörle Mücadele Yasasından kaynaklanan sorunlar, basın özgürlüğü, tutukluluk süreleri, siyasetçilerin tutuklu olmaları..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen BDP Genel Başkanı Demirtaş, demokratikleşme paketinin içinde yukarıdaki konuların yer alması talebinde bulundu.

"MAYINLAR, TEHLİKELER VAR"
Yeni bir anayasanın Türkiye açısından çok önemli olduğunu dile getiren Demirtaş, şunları kaydetti:

''Yeni Anayasa, bizim de temel taleplerimizden ve mücadele gerekçelerimizden biridir. Ama biz yeni bir anayasa çalışması devam ederken eş zamanlı olarak demokratikleşme paketinin de gündeme alınması gerektiği inancındayız. Biz buna 'yeni anayasaya doğru giderken yol temizliği' diyoruz.

Çünkü bu yolda mayınlar, tehlikeler var. Yeni anayasa inşa sürecinde bu yol temizliğini mutlaka yapmak gerekir. Bunlar: ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, seçim barajı, Siyasi Partiler Kanunu, Terörle Mücadele Yasasından kaynaklanan sorunlar, basın özgürlüğü, tutukluluk süreleri, siyasetçilerin tutuklu olmaları. Bütün bunlar, anayasayı demokratik bir ortamda gerçekleştirmeyi engelliyor.

Bunlar eş zamanlı olarak çözülmesi gereken problemlerdir. Bunlar yapılmadığı müddetçe Türkiye'de özgür bir tartışma ortamını yakalamak ve bundan kaynaklı olarak özgürlükçü, sivil, demokratik bir anayasayı inşa etmek çok kolay olmayacaktır.''

''Hakikatleri araştırma komisyonu''yla birlikte çalışabilecek bir ''akil insanlar komisyonu''nun kurulmasını kendilerinin de önemsediğini belirten Demirtaş, ''Bu çatışma ortamının durabilmesi, akan kanın durabilmesi açısından rol üstlenebilecek, siyaset dışından aynı zamanda siyasete destek olabilecek, herkese çağrı yapabilecek, gerektiğinde herkesle görüşebilecek bir akil insanlar komisyonuna ihtiyaç var'' dedi.

Demirtaş, bundan sonraki süreçte siyasi partilerin daha fazla diyalog içerisinde olmalarını ve Türkiye'nin temel sorunlarının çözümü noktasında daha hevesli davranmalarını umut ettiğini kaydetti.

Demirtaş, bir gazetecinin, toplantı sırasında Antalya'da patlama meydana geldiğinin bildirilmesi üzerine, ''Umarım can kaybı yaşanmamıştır, bilmiyorum'' dedi.

''SORUNLARIN ÇÖZÜM YERİ TBMM''
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi, BDP heyetinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, TBMM'nin yeni dönem çalışmaları başlamadan önce ziyarette bulunarak, yeni dönemde TBMM'den beklentilerine ilişkin değerlendirme yaptığını söyledi.

Sorunların çözüm yerinin TBMM olduğu konusunda bir anlayış ortaya konulduğunu belirten Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu'nun, BDP'nin, Ankara Kumrular Sokak ve Siirt'teki terör saldırıları nedeniyle terörü kınayan açıklamalarına yönelik memnuniyetini dile getirdiğini anlattı.

Hamzaçebi, BDP'nin önerileri arasında yer alan demokratikleşme paketine yönelik görüş bildirip bildirmediklerine yönelik bir soru üzerine, bu görüşmenin, bir mutabakat arama görüşmesi olmadığını vurguladı.

BDP'nin nezaket ziyareti çerçevesinde, beklentilerini, görüşlerini dile getirdiğini belirten Hamzaçebi, BDP'nin demokratikleşme bağlamında bazı görüşler ortaya koyduğunu vurguladı. Hamzaçebi, CHP'nin, her zaman Türkiye'nin sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğu görüşüne sahip olduğunu belirtti.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİNİN DURUMU
Hem BDP hem de CHP'nin tutuklu milletvekillerinin bulunduğunun anımsatılarak, görüşmede bu konunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya Hamzaçebi, şöyle karşılık verdi:

''Adalet ve Kalkınma Partisi ile bizim mutabık kaldığımız bir metin oldu. Burada seçilmiş tüm milletvekillerinin TBMM'de olması gerektiği yönündeki arzu, her iki siyasi parti tarafından da ortaya konuldu. Metnin ikinci önemli cümlesi, anayasa dahil tüm mevzuatın özgürlükleri genişletici şekilde yorumlanması gerekir. Bütün bunlar TBMM'nin üye tam sayısıyla toplanması gerektiği yönündeki bir arzunun ifadesidir.

Meşruiyet yönünden tartışılmayacak bir anayasa, seçilmiş tüm milletvekillerinin TBMM'de olmasını gerektirir. Ancak bunu anayasa görüşmelerinde, uzlaşma komisyonuna oturmanın ön şartı olarak ifade etmedik. Tutuklularla ilgili düzenlemeler, bir anayasa konusu değildir. Uzlaşma komisyonunun oturup, karar vermesi gereken bir konu değildir. Ama anayasa için uygun iklim yaratacaksak, pozitif ortam yaratacaksak bu tip engellerin ortadan kaldırılması gerekir. Bunlar anayasa görüşmeleriyle beraber eş zamanlı olarak yürüyebilir.''

KILIÇDAROĞLU: ÖZEL BİR GÜNDEM YOKTU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmelerinin ''özel bir gündemi'' olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'deki makamından çıkışında, gazetecilerin görüşmeye ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, ''İyi geçti, bildiğiniz bir görüşmeydi. Nezaket ziyaretiydi. Karşılıklı dertleştik'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Her iki partinin tutuklu vekillerine ilişkin bir konu gündeme geldi mi?'' sorusuna, ''Akif Bey (Hamzaçebi) açıklama yaptı zaten. O çerçevede yani. Özel bir gündem yoktu'' yanıtını verdi.