Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek komisyon işbaşı yaptı.

TBMM, yeni anayasa için yapılacak uzun maratonda ilk büyük adımını attı. Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek Hazırlık Komisyonu’nun ilk toplantısı ‘saldırının gölgesinde başladı’ yorumlarına neden olsa da TBMM, başlayan demokratik anayasa çalışmalarıyla ölümlere meydan okudu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, girdiğimiz bu yoldan dönmek yok” diye konuştu.

Anayasa Hazırlık Komisyonu toplantısı TBMM Mermerli Salon’da yapıldı. Toplantının açılış konuşmasında yaşanan üzücü olayın yeni anayasa çalışmalarından dolayı duyulan sevinci gölgelediğini ifade eden Çiçek, “Bu yoldan dönmek de yok. Acılarımız ne kadar büyük olursa olsun, onu içimize gömeceğiz, bağrımıza taş basacağız. Beki de bu gelişmelerin özünde bizi bu yoldan döndürmek yatıyor olabilir. Onun için soğukkanlılıkla, sağduyu ile ve sorumluluk duygusu içerisinde, hukuk ve demokrasi içerisinde kalarak, üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olacağız” dedi.

Daha sonra söz alan parti temsilcilerinin konuşmaları da Çiçek’i destekleyen nitelikteydi. BDP’li Ayla Akat Ata ise atılan anayasa adımının, siyasi çözümün ilk adımı olarak gördüklerini ifade etti.

Siyasi parti temsilcileri de, yeni anayasadan beklentilerini dile getirdi. AKP’li Şahin, usulün en az içerik kadar önemli olduğunu vurgulayarak, toplantılarda, mutlaka tutanak tutulması gerektiğini, ancak bu tutanakların açıklanmaması gerektiğini savundu. CHP’li Atilla Kart, “Uzlaşma komisyonu, Cumhuriyet’in kazanımlarını demokrasiyle güçlendirme, zenginleştirme, tüm yurttaşları eşit kabul eden anlayışla bunu hayata geçirme misyonu yüklenmiştir” dedi. MHP’li Faruk Bal ise demokrasi ile Cumhuriyeti bağdaştıran bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

BDP: ETKİLENME OLMASIN

BDP’li Ayla Akat Ata da “Anayasa yapım süreci, aynı zamanda toplumsal barış ve demokrasinin de önünü açması gereken bir süreçtir” diye konuştu. Ata, komisyonun güncel siyasetten etkilenmemesi gerektiğini dile getirdi.

İLK KARAR: BASIN ‘PERDE ARKASI’ HABERLERİ YAPMASIN

İlk olarak komisyonun isminin ‘Uzlaşma Komisyonu’ olarak kalmasına onay verildi. Ardından komisyonun statüsü masaya yatırıldı. Burada komisyona anayasal bir statü sağlanması, bunun için anayasa değişikliği yapılması ve komisyonun TBMM Anayasa Komisyonu’na eşit seviyeye getirilmesi gibi görüşler gündeme geldi. Usul için bir alt komisyon oluşturuldu. Bu komisyonda AKP’den Ahmet İyimaya, CHP’den Atilla Kart, MHP’den Oktay Öztürk ve BDP’den Ayla Akat Ata yer aldı.

Komisyonun karar alma yöntemi, çalışma günleri gibi konuların alt komisyon tarafından belirlenmesi kararı alındı. Alınan karar doğrultusunda alt komisyon usul taslağı hazırlayarak pazartesi günü komisyon gündemine sunacak. Ayrıca ‘kamuoyu baskısı görmeden rahat ve sıhhatli çalışma yapılması’ için basına toplantıda görüşülen konularla ilgili bilgi verilmemesi konusunda görüş birliği çıktı.

Toplantının ardından açıklama yapan Meclis Başkanı Çiçek, toplantının kapalı kısmına dair ‘perde arkası’ haber yapılmamasını istedi. Çiçek, bu konuyu genel yayın yönetmenleriyle de görüşeceğini belirterek, toplantının ardından gerekli konularda düzenli açıklamaların yapılacağını anlattı.

Çiçek ayrıca, komisyonun üyelerinin kimleri davet edeceğine karar vereceğini, sivil toplumun yanı sıra sade vatandaşların da sürece katılımını önemsediklerini söyledi.