Ankara'da 30 Mart seçimlerinde usulsüzlük ve oy sayımında yanlışlık iddiaları, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in mazbatasını almasına rağmen devam ediyor. CHP ’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, 6240 tutanakta hatalı işlem tespit ettiklerini belirterek, seçimlerin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.


Mansur Yavaş, ilçe ve il seçim kurullarına yaptıkları itirazların reddedilmesinden sonra Ankara’daki seçimlerin iptali ve yenilenmesi için dün Yüksek Seçim Kurulu’na başvurdu. Başvuru öncesinde düzenlediği basın toplantısında da başkentteki seçimlere şaibe karıştığını iddia ederek özetle şu mesajları verdi :

"Ankara Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde mühürsüz geçersiz oylar ve hukuka aykırı durum nedeniyle Ankara’nın oylarım seçime yansımamıştır. Biz bu kadar yoğun hatayı tespit ettikten sonra YSK’nın emsal kararlarını da göz önüne alarak seçimin yenilenmesini talep ediyoruz.

Ankara’nın iradesine vurulan darbenin ortadan kalması için hukuki hakkımızı koruyacağız. Bu ülke demokrasi tarihinde böylesine tartışmalı bir seçim yaşamamıştır. Bu mücadele baştan beri makam mücadele değil ayrıştırıcı anlayışın Türk siyasetinden tasfiyesi mücadelesidir. Sandıkta kazandığımızı, kirli masalarda, zulalarda almak isteyenlere karşı koyacağız. Alın teri şaibeyi yenecek siyasi, kapkaça karşı direnenler kazanacaktır.

Bazı seçim bölgelerinde 16 defa oyların sayılmalarına, iptallere karar verilirken Türkiye’nin başkenti en şaibeli seçim ev sahipliği yapmıştır. Kazanma uğruna her şeyi mübah gören anlayış yüzünden sadece Ankara değil Türkiye kaybedecektir. Başkalarına hukuksuz oturacakları koltuklar nasıl haram olacaksa bize de mücadeleden kaçmak haram olacaktır. Ankaralı hemşerilerimize sürekli sükunet çağrısı yaptık. Onlara teşekkür ediyorum. Onları sürekli kışkırtan zihniyeti ise kınıyorum. YSK’ya seçimin iptali istemli olağanüstü dilekçemizi veriyoruz.
Öncelikle ilçe seçim kurullarına reddedilmesi üzerine il seçim kuruluna başvurduk. Ancak deliller ellerinde olmasına rağmen soyut iddia nedeniyle reddedildi. Yeniden sayım yapılsın. Bir oy bile gerideysek helali hoş olsun ama meşru olsun dedik. Ancak bunu test etme imkânımız kalmadı. Bu yüzden seçimlerin yenilenmesi içim başvuruyoruz.

Tam 6 240 tutanakta hatalı işlem ve usulsüzlük tespit edilmiştir. Bu 240 tutanakta en fazla mühürsüz tutanak, geçersizlik sebeplerinin yazılmaması usulsüzlükleri görülmektedir. Biz bu tutanakları YSK’nın verilerine göre görebiliyoruz. Bunların oylamasına baktığımızda mühürlü tutanaklarda CHP mühürsüzlerde AKP önde. Ankara Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde mühürsüz geçersiz oylar ve hukuka aykırı durum nedeniyle Ankara’nın oylarım seçime yansımamıştır. Tüm bu nedenlerle YSK’nın seçimin yenilenmesi kararı vermesini bekliyoruz. YSK belki 2-3 maddeyi inceleyip diğerlerini incelemeye gerek kalmadan iptal edeceğini düşünüyoruz. Tek dileğimiz var, adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Seçimi kazanmak, kaybetmek önemli değildir. Çünkü bu seçimler böyle gider şaibeli hale gelirse Cumhurbaşkanlığı ve ardından yapılacak tüm seçimler şaibeli hale gelecektir. Biz bu kadar yoğun hatayı tespit ettikten sonra YSK’nın emsal kararlarını da göz önüne alarak seçimin yenilenmesini talep ediyoruz.”