Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirilmesine karşı çıkan Yatağan işçilerinin, Özelleştirme İdaresi önündeki “nöbet eylemi” davam ediyor.

10 Nisan’dan bu yana Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın karşısındaki Kurtuluş Parkı’nda “direniş nöbeti” tutan işçilerin, Yatağan Termik santrali ihalesinin yapılacağı 30 Nisan’a kadar burada olacakları belirtiliyor.

Türkiye Maden İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Süleyman Girgin yaptığı açıklamada, Tes-İş ve Türkiye Maden-İş sendikalarına üye işçilerin bu tarihe kadar 09.00-17.0009.00-17.00 saatleri arasında parkta nöbetleşe bekleyeceklerini söyledi.

Girgin, Yatağan işçilerinden bir kısmının 1 Mayıs’ta Ankara’da, diğerlerinin ise Yatağan’da olacağını aktardı.

İHALE SIRASINDA POLİS MÜDAHALESİ

Muğla’daki termik santrallerin özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlanmasının ardından enerji ve maden işçileri, yaklaşık 8 aydan bu yana Yatağan ve çevresinde protesto eylemi yapıyordu.

İşçiler, Yeniköy Termik Santrali’nin ihalesi için son teklif verme tarihi olan 10 Nisan’dan Ankara’ya gelmiş ve Özelleştirme İdaresi önünde “direniş nöbeti” tutmaya başlamıştı.

Çevik Kuvvet polisleri de işçilerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na girmelerini önlemek için bölgeyi demir bariyerlerle çevirmişti.

İşçiler, Cuma öğleden sonra Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ihalesinin yapıldığı saatlerde bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklama sonrası işçiler, binaya girmek için bariyerleri yakınca da polis, biber gazı ve TOMA’larla müdahale etti.

Plastik mermi ve atlı polislerin de kullanıldığı müdahalede işçiler ve gazetecilerden yaralananlar oldu.

“Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” “Kahrolsun AKP iktidarı” sloganları atan işçiler, polis müdahalesi sonrası Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünden ayrılarak Bayındır Sokak’ta bulunan Türk-İş Genel Merkezi’ne gitti.

Eylemlerini burada devam ettiren işçilerle, sendika yöneticilerinin yaptığı toplantı sonrası “nöbete devam” kararı alındı. (BBC Türkçe)