CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sunduğu 'Teke Tek' proğramının konuğu oldu.

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği üzerine soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle:

"Bahçeli düne kadar başkanlığa da onay vermiyordu. İlk 4 madde değiştirmeyiz diyordu yarın değiştirebilir. Sadece AK Parti anayasa komisyonu üyesi demedi. Cumhurbaşkanı'nın danışmanları defalarca ilk 4 maddeyi değiştirmek hedefimiz dediler. Belki bayrakla, başkent Ankara'yla sorunları var. Demokraside geldiğimiz bu nokta nedir? Hukukta, insan haklarında geldiğimiz nokta nedir?

İlk 4 maddeyi kaldıracağız demek Mehmet Akif Ersoy'u tanımıyoruz demektir. İlk 4 madde bizim istiklal marşımızdır. Meclis kürsüsünden bunu söylüyorlar. Biz itiraz ediyoruz kürsüye geliyor yine aynı şeyleri söylüyor. Yarın göreceksiniz. Bunu kendileri de başlangıç diyorlar. Yarın tekrar Bahçeli'yi ikna edecekler fiili durum öyle değil bu, gelin değiştirelim diyecekler.

Referandumda vatandaşlarımdan istediğim ister sağcı, solcu, liberal, dindar, milliyetçi olsun düşünerek sandığa gitmemiz lazım.

Hakim kimsenin önünde ayağa kalkmaz. Siyasetçi yolsuzluk yaptığında görevinden istifa eder. Siyasi parti diğer siyasi partinin telefonlarını dinleyince istifa ederler. Bizde bunları yapanlar ne oldu? Ahlaktan bunu kastediyorum. Siyasi ahlak vardır. Söz vermiştik iktidar olursak ilk yapacağımız iş siyasi ahlak yasasını çıkarmak diye. Buna ihtiyacımız var. Biz hep doğruları söyledik. İnandığımız yol ve yöntem budur.

Mesela Japonya. 4 saat sular akmadığı için istifa ediyorlar. Bizde bırakın 4 saati, 15 hafta 10 hafta sular akmadı. Kimsenin istifa ettiğini duyduk mu? Grev vardı işçiler çöp toplamıyordu.

70 İLDEN IŞİD'e MİLİTAN KATILDI

Ülkesini seven, demokrasiyi savunan hangi görüşten olursa olsun 'Hayır' demeye davet ediyoruz. Tarihimizde böyle bir düzenleme yok. Mete Han'dan bu yana böyle bir şey yok. Bir kişiye özgü olarak kalıcı hale getirilmek istenen düzenleme. Türkiye bölünebilir, iç çatışma çıkabilir.

Binali Yıldırım 'başkanlık gelmezse Türkiye bölünür' dedi. 15 yıldır yönetiyorsunuz niye bu noktaya geldik? Bu sorunun cevabı verildi mi? Ortadoğu'yu bu hale kim getirdi? Suriye'nin iç işlerine karışmayın dedik. Defalarca söyledim. Bütün terör örgütleri buraya gelecektir dedim. IŞİD'e bunlar destek verdi. Önce IŞİD'e destek verdiler. 70 ilden IŞİD'e militan katıldı. Bir ilden IŞİD'e militan gidiyorsa taban tutmuş demektir.

Buralarda tedaviler edildi. El Nusra'ya silah gönderdiler. Böyle bir tablo olabilir mi? Başka ülke bizim ülkede terör örgütüne silah verince kızmıyor muyuz? Aynı şeyi biz yapıyoruz. Şimdi paşa paşa gidip Esad'la aynı masaya oturdular. Adama sormazlar mı Türkiye'de sadece 3 milyon kişi var.

'20 MİLYON DOLARA İTİBARIMIZI SATTILAR'

Ortadoğu'nun oyun kurucusu bizdik diyorlardı. Size oyun kuruyorlar. Mavi Marmara'da 20 milyon dolara Türkiye'nin itibarını sattılar. Bizimkiler vakıf adresi verdiler para oraya gitti. Davadan tek taraflı vazgeçtik. Kendi haklarımızdan vazgeçtik. Gazze'ye herkes gidecekti. Adamlar hayır dediler.

Bu toplumun sağduyusuna güveniyorum. Kör topal da olsa bir demokrasimiz var. Sağcısı solcusu kimliği, inancı ne olursa olsun barış içerisinde yaşayabiliyor insanlar. Farklı düşünsek bile siyasi partiler de vatandaşlar da bir araya gelip konuşabiliyor. Şu anda kimsenin can ve mal güvenliği yok. İngilizler evlerini satıyor, ülkeyi terk ediyorlar.

Türkiye öyle bir kabusa sokuldu ki herkes dışarı kaçıyor. Üniversite hocaları, sanatçılar, düşün insanları bilim insanları dışarı gidiyor. Fiili durumda bunlar yaşanıyor. Bu sürekli hale getiriliyor anayasayla.

Toplu iç çatışmaya doğru koşar adım gidiyor. Silahlanmaya bakın. Niye bu kadar silahlanma olur. Dolayısıyla anayasa değişikliği konusunda oturulup konuşulması gerekir

Şimdi Suriye anayasasını kopyalayıp getirdik. Hem Esad'a karşıyız diyip o rejimi getiriyorsunuz.

İSTİHBARAT CHP'Yİ İZLİYOR

İstihbarat bizi izliyor, telefonları dinliyorlar. Devlet şu anda devlet olma vasfını büyük oranda yitirmiş durumda. 5 AKP'li vekili de kutluyorum. Hayır oyu veren 5 AKP'li vekili kutluyorum, bütün baskıya rağmen hayır dediler.

Hayır denirse referandumda değişen bir şey olmaz. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve parlamento yerinde kalır. Geçmişte nasıl gidiyorsa benzer şekilde yolumuza devam ederiz. Terör konusunda ciddi bir mücadele olursa devletin güvenlik güçlerinin önlerindeki engeller kaldırılırsa akılcı bir politikayla terör bitirilebilir. Akılcı politikalar üretmek lazım.

Muhalefet oalrak desteği vermeye hazırız. Burada Ortadoğu'da IŞİD konusunda El Nusra konusunda Türkiye'nin arasına çok net mesafe koyması lazım. İçeride de bu konuda mücadele lazım. Bunların internet siteleri yerleri yurtları dernekleri vardı. Bütün bunların hepsi biliniyor. İzleniyor da.

En son Beşiktaş'taki saldırıda canlı bombanın minibüste çekilmiş fotoğrafını Başbakan'a gösterdim. Demek ki izleniyordu. Oraya kadar gelmesi bir sorun olduğunu gösteriyor. İstihbarat CHP'yi izliyor. Sen git terörle mücadele et bizimle ne uğraşıyorsunuz.

ZIRHLI ARACA BİNMİYORUM

Zırhlı araca binmiyorum. Biz siyasetçiyiz heryerdeyiz. Araba garajda duruyor. Koşullar zorunlu kılar binersiniz ama şu anda öyle bir koşul görmüyorum